Vilnius, 24. ožujak 2016 (AFP) – NATO je spreman pojačati suradnju s Moskvom u borbi protiv terorizma, ali odbacuje svaku “trgovinu” vezanu uz jačanje vojnih sposobnosti na istočnom krilu uz granicu prema Rusiji, rekao je viši dužnosnik Saveza.

Zamjenik glavnog tajnika NATO-a Alexander Vershbow je izjavio kako su saveznici spremni “više surađivati ​​sa Rusijom protiv terorizma”, ali da zbog toga neće mijenjati planove kako bi se Moskva odvratila od agresivne politike na istoku Europe.

Rusija predlaže da “moramo surađivati ​​u borbi protiv terorizma i da se završi sa našim mjerama koje su poduzete kao odgovor na agresiju protiv Ukrajine ” rekao je Vershbow. “Mi nismo spremni na takvu vrst trgovine”, rekao je novinarima tijekom posjete Litvi. Dan nakon bombaških napada u Bruxellesu, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u srijedu je pozvao Europu da se ostavi geopolitičkih igara i ujedini u naporima u borbi protiv terorizma.

“Čak i ako možemo surađivati ​​više protiv terorizma, mi nećemo napustiti naš čvrst odgovor na agresiju i ilegalnu aneksiju Krima “, rekao je Vershbow.  Čelnici NATO-a će službeno podržati povećanu prisutnost vojnika na istoku Europe na summitu u srpnju u Varšavi.