U vojarni Imjin u Innsworthu kraj Gloucestera u Velikoj Britaniji, 11. siječnja 2017. održana je svečanost primopredaje zapovijedanja nad kopnenom komponentom NRF-a 17 (NATO RESPONSE FORCE 2017).

Na svečanosti su razmijenjene zastave VJTF-a (Very High Readiness Joint Task Force) između zapovjednika Španjolske 7. pješačke brigade koji je zastavu VJTF-a predao zapovjedniku Britanske 20. brigade oklopnog pješaštva (Iron Fist) te zastave kopnene komponente NRF-a koji je predao zapovjednik NRDC-ESP (NATO Rapid Deployable Corps-Spain) zapovjedniku ARRC-a (Allied Rapid Reaction Corps).

Ovom svečanosti obilježen je početak NRF „stand-by“ razdoblja za HQ ARRC kao zapovjedništva kopnene komponente NRF 17 i „stand-down“ razdoblja za NRDC-ESP.
Svečanosti su nazočili zapovjednici i uglednici iz zapovjedne strukture i strukture snaga NATO-a te Velike Britanije, a svojim dolaskom svečanost je uveličao i ministar za obranu Velike Britanije.

U 2017. godini Oružane snage Republike Hrvatske u NRF-u sudjeluju s vodom vojne policije i CIMIC timom u sastavu VJTF brigade. Oružane snage RH u HQ ARRC predstavlja pukovnik Tihomir Belas koji vodi tim za planiranje budućih operacija.

Tekst i foto: OS RH / Tihomir Belas

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)