BRUXELLES, 7. ožujka 2016. (Hina/Reuters) – NATO je u ponedjeljak poslao svoje brodove u grčke i turske teritorijalne vode u Egejskom moru u cilju razbijanja kriminalnih mreža trgovaca ljudima u Europu, izjavio je glavni tajnik Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg.

“NATO danas pokreće aktivnosti u teritorijalnim vodama”, kazao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu u nazočnosti turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

“Širimo našu suradnju s Frontexom i povećavamo broj raspoređenih brodova”, dodao je glavni tajnik NATO-a, istaknuvši da su i Francuska i Velika Britanija pristakle uputiti brodove u Egej.

Misiju NATO-a, dogovorenu 11. veljače, predvodi Njemačka, a u njoj sudjeluju i brodovi Kanade, Turske i Grčke.

Turski premijer je na summitu EU-Turska kazao da su najnoviji prijedlozi njegove vlade usmjereni na spašavanje migranata i borbu protiv trgovaca ljudima te najavljuju novo razdoblje u odnosima Bruxellesa i Ankare.

Turska traži da EU što prije ukinu vize za njezine državljane i traži otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima i više novca, a zauzvrat je spremna primiti sve migrante koji nisu iz Sirije i kojima EU odbije zahtjev za azil, ali i one koji uhvati u svojim teritorijalnim vodama, te pojačati borbu protiv krijumčara koji prebacuju ljude iz Turske u Grčku.