Naval Group i Fincantieri su eliminirani iz natječajnog postupka za kanadski program nabave flote novih brodova nakon što nisu dostavili ponudu kroz formalni proces već umjesto toga poslali prijedlog izravno kanadskoj vladi. Tvrtke su ponudile gradnju 15 brodova u brodogradilištu Irving u Novoj Škotskoj za fiksnu cijenu. Međutim, njihova ponuda zaobišla je procedure kanadske vlade koja je priopćila da je odbila prijedlog dviju tvrtki. „Podnošenje prijedloga ponude u zadnji trenutak potkopava pošteno i fer natjecanje”, priopćila je kanadska PSPC. „Prihvaćanje ovakve ponude slomilo bi povjerenje ponuditeljaa koji su uložili vrijeme i trud da sudjeluje u procesu i stavilo u opasnost sposobnost vlade da na ispravan način opremi Kraljevsku kanadsku mornaricu, te bi postavilo štetan presedan za buduće nabavke.”

Kanadska vlada je na taj način promptno uklonila Naval Group i Fincantieri od sudjelovanja u programu. Kanada je odbila komentirati koliko je ponuda za projekt Surface Combatant. Osim konzorcija BAE-Lockheed Martin Canada za fregatu Type 26, samo još dvije druge tvrtke priznale su dostavu ponuda.

Tim na čelu s Alion Kanada nudi nizozemske fregate klase De Zeven Provinciën. Španjolsko brodogradilište Navantia, podnijelo je ponudu na temelju svoje fregate F-105. Kanada očekuje da će donijeti odluku o pobjedniku tijekom 2018. godine.

Procjenjuje se da će program izgradnje 15 novih ratnih brodova biti vrijedan US $49 milijardi.