Kao da nije bilo dovoljno kašnjenja u pripremi helikoptera Mi-171Sh za remont, sada se javljaju dodatni problemi i s pravom se postavlja pitanje da li je u ovom trenutku uopće moguć remont. Istina je da trenutno u svijetu ne postoji remontna dokumentacija za remont Mi-171Sh. Premda su ruski i ukrajinski zavodi već remontirali ovaj tip helikoptera, oni se koriste dokumentacijom za Mi-8T i Mi-171. Međutim, MORH ne želi na takav način raditi te nam odgovara kako su uvjeti dokaza sposobnosti nekog ponuđača određeni u dokumentaciji za nadmetanje i sukladno istima se određuje prihvatljivost inicijalne ponude. Ukoliko se utvrdi da su uvjeti neostvarivi izvršiti će se izmjena dokumentacije za nadmetanje. Sve do izmjena, odredbe se moraju poštivati.

U MORH-u tvrde kako je u tijeku utvrđivanje činjeničnog stanja na tržištu. Nakon utvrđivanja uvjeta na tržištu, po potrebi će se donijeti nove odredbe dokumentacije za nadmetanje.

Dokumentaciju za sudjelovanje prikuplja tvrtka ZTC d.d., a povjerenstvo MORH-a utvrđuje da li je ona u inicijalnoj ponudi sukladna dokumentaciji za nadmetanje, kažu u MORH-u.

Očito je da netko unutar MORH-a katastrofalno pripremio dokumentaciju za nadmetanje. Prvo, Samostalna služba za vojni zračni promet morala je u pripremi remonta provjeriti stanje na tržištu remonta Mi-171Sh, odnosno postoji li ili ne postoji remontna dokumentacija u svijetu. Najlakše je bilo kontaktirati ruski MIL po tome pitanju, ali napisati dva – tri E-maila bilo je očito previše.

Kako to nije učinjeno, MORH je pripremio dokumentaciju kao da je sve u redu i kako će se na nadmetanje javiti ovlašteni dobavljači remonta Mi-171Sh sa remontnom dokumentacijom. Ponuđači su se javili, ali  nitko trenutno ne posjeduje remontnu dokumentaciju za “Sh” inačicu. Dakle, izgubilo se mjeseci i mjeseci vremena na dokumentaciju i ponude koje ne odgovaraju zahtjevima MORH-a. I nikome ništa.

Rješenja su samo dva. Izmijeniti dokumentaciju odmah i prilagoditi je trenutnom stanju na tržištu. Drugo rješenje je držati “ešice” prizemljene dok netko ne isporuči remontnu dokumentaciju koja pokriva i “Sh” inačicu. Ne treba uopće govoriti o posljedicama zbog ovog drugog.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)