Ratno zrakoplovstvo SAD (USAF) ne raspolaže sa dovoljnim brojem borbenih pilota, a taj trend se nastavlja. Na kraju fiskalne 2016. godine, USAF-u nedostaje 750 borbenih pilota, u odnosu na 511 na kraju prethodne godine. Zapovjedništvo za borbene operacije USAF-a tvrdi kako je manjak pilota na svim platformama, ali najveći je broj nedostatan na borbenim zrakoplovima.

“Zdravstveno stanje zajednice borbenih pilota je loše”, rekao je general Chris Nowland, zamjenik načelnika stožera za operacije, planove i zahtjeve (AF/A3). “Mi smo se fokusirali na borbene pilote, ali nisu samo oni u pitanju. Imamo nacionalnu krizu zbog manjka pilotskog kadra. Kada je u pitanju proizvodnja pilota, to će se morati promijeniti.”

“Naš problem je kapacitet. To je proces kako proizvesti dovoljan broj pilota koje želimo. Problem ponude i potražnje. Zapovjedništvo za obuku naporno radi na ovoj nevolji, ali to nije nešto što se može promijeniti preko noći. Zrakoplovstvo je pokrenulo nekoliko inicijativa za popravak problematičnih područja sada i dugoročno. Njegov trostruki pristup se odnosi na smanjenje broja zahtjeva za pilotima, zadržati što veći broj pilota i povećanje broja novih borbenih pilota.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)