Francuski Nexter Systems je završio proizvodnju dvije kupole T40M naoružane sa CTAI 40 mm Case Telescoped Armament System (CTAS) i daljinski upravljanom oružanom stanicom. One se mogu instalirati na raznim platformama u Francuskoj i inozemstvu, uključujući i AMX-10RC 6×6, VBCI 8×8 oklopno vozilO i 8×8 Patria AMV.

T40M je prva u obitelji T40 kupola koje razvija Nexter Systems kao privatnu inicijativu, a sljedeća inačica bez posade bi mogla biti dovršena u 2018. To će omogućiti Nexteru da ponudi potencijalnim korisnicima mogućnost kupola s posadom ili bezposadnih kupola ovisno o njihovim operativnim zahtjevima.

Obje konfiguracije imaju svoje prednosti i mane, ali bezposadna T40 kupola zauzima manje prostora u trupu vozila, gdje se prostor visoko cijeni.

Nexter dalje razvija T40M kupolu za francuska izvidnička vozila Jaguar 6×6, te će imati mogućnost djelovanja sa MBDA Missile Moyenne Portée protuoklopnim vođenim raketama ugrađenim na desnoj strani kupole.

T40M ima 60 komada 40 mm streljiva za CTA, a na krovu je montiran RWS sa 7,62 mm strojnicom koja može biti spregnuta sa glavnim oružjem.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)