Nizozemsko ratno zrakoplovstvo (RNLAF) započelo je s borbenim zrakoplovima F-16 operacije u Iraku i istočnoj Siriji u sklopu koalicije protiv islamske države (ISIS) nakon što su se povukle belgijske zračne snage, objavilo je nizozemsko Ministarstvo obrane.

Šest RNLAF F-16, uključujući dva zrakoplova u pričuvi, napustilo je Airpark Volkel u Nizozemskoj ujutro 3. siječnja. Razmještaj kontingenta od 150 vojnika iz zračne baze Eindhoven započeo je krajem prosinca. Zapovjednik RNLAF-a general pukovnik Dennis Luyt izjavio je kako je misija nizozemskih borbenih zrakoplova promjenjena sa ranijeg naglaska na udare po unaprijed planiranim ciljevima kao što su skladišta streljiva zapovjedništva ISIS-a, na misije potpore vojnim snagama na zemlji i izviđanja.

Tijekom posjeta nizozemskom kontingentu u Jordanu 5. siječnja, ministar obrane Ank Bijleveld-Schouten izjavio je: “Iračke i koalicijske snage jako se oslanjaju na podršku iz zraka. U svakom slučaju, borbeni zrakoplovi imaju funkciju odvraćanja.”

Nizozemci su zamijenili kontingent četiri belgijska F-16 koji su bili razmješteni u bazi Al-Asraq, zajedno sa 100 pripadnika belgijskih snaga, od 1. srpnja 2016. do kraja prosinca 2017. Belgijski kontingent brojao je u početku šest F-16 i kasnije je smanjen na četiri zrakoplova. Belgijski F-16s letjeli su dva do četiri leta dnevno šest dana u tjednu, odrađivši 6.108 sati naleta, navodi belgijski ministar obrane.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)