Njemačka borbena skupina razmještena u Litvi u okviru NATO-a Enhanced Forward Presence (EFP) uključuje i pripadnike nuklearne, biološke i kemijske (NBC) obrane, priopćio je prošlog tjedna Bundeswehr.

Pedeset i osam pripadnika 3. satnije NBK bojne OS Njemačlke iz Bruchsala sa 34 vozila stigli su vlakom u litavski Sestokai da bi se u konvoju nakon tri sata vožnje dovezli u bazu Rukia. Snage NBKO uključuju dva Fuchs NBK izvidnička vozila i četiri Truppenentgiftungsplatz (TEP) 90 kamiona na kojima se nalazi dekontaminacijski sustav, te oprema za postrojenju za preradu vode.

Litavski bod NBKO će biti integriran u njemačkoj postrojbi i ostalim kontingentima u borbenoj skupini. Nijemci će uspostaviti dvije NBKO obrambene postaje u potpori bojne EFP i i Iron Wolf mehanizirane pješačke brigade litavske vojske.

Njemačka je na čelu EFP bojne koja uključuje ​​kontingente iz Belgije, Nizozemske i Norveške. Oko 60 nizozemski vozila, uključujući CV9035 oklopna pješačka borbena vozila (AIFVs), Fennek oklopljena izvidnička vozila, Boxer oklopna vozila, te Leopard 2 vozila za izvlačenje plus 75 kontejnera, koji su stigli brodom u Litvu krajem ožujka.

Sredinom srpnja B Company, 42 bojne Limburgse Jagers 13. brigade nizozemske vojske će se rasporediti u Litvu. Njemački Leopard 2 tenkovi su, zajedno s Marder AIFV, Boxer i Fuchs oklopnim transporterima, te Biber mostopolagaćem stigli u Litvu početkom ove godine. Norveška satnija će će stići u svibnju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)