Njemačka vlada odlučila je danas povećati broj svojih vojnika raspoređenih u Maliju u sklopu trenutno najopasnije misije UN-a MINUSMA koja je svakodnevno pod udarom džihadista. Samo prošle godine, više od 30 vojnika je poginulo, više nego u bilo kojoj drugoj mirovnoj misiji UN-a.

MINUSMA je zadužena za praćenje mirovnog sporazuma između vlade i pobunjenika sa sjevera te zapadnoafričke zemlje. Njemački kabinet je odobrio mogućnost razmještaja vojnika sa 650 na 1.000 pripadnika.

Dodatni vojnici su planirani za misiju hitnog izvlačenja i spašavanja u slučaju nužde na sjeveru Malija, koji je trenutno pod zapovjedništvom nizozemskog kontingenta. Četiri helikoptera za prijevoz ozlijeđenih, kao i četiri borbena helikoptera, planiraju razmještaj na tome području. Sjeverni Mali je pao pod kontrolu Al-Qaede u 2012. Islamisti su izbačeni nakon francuske vojne intervencije u siječnju 2013. godine, ali velikim dijelovima Malija i dalje vlada bezakonje i napadi oružanih skupina.

Ako Berlin zaista pošalje 1.000 vojnika u Mali, to će biti najveće njemačko vojno raspoređivanje u inozemstvu. Do danas, najveći razmještaj je bio u Afganistanu, gdje je stacionirano 890 njemačkih vojnika. Vlada je također produžila do siječnja 2018. misiju u sjevernom Iraku, gdje 150 njemačkih vojnika uvježbava kurdske borce za borbu protiv islamske države.

Njemačka vojska je već obučila 12.000 kurdskih boraca, kao i druge iz skupine: kao što su Yazidi.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)