Njemačka i Norveška formalno su se pridružile Europskoj Multinacionalnoj Višenamjenskoj Tankerskoj Transportnoj floti (MMF) zrakoplova A330 MultiRole Tanker Transport (MRTT), objavila je tvrtka 29. lipnja.

Dvije su države potpisale Memorandum o razumijevanju u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, deklarirajući tako svoje namjere da se priključe Luksemburgu i Nizozemskoj u MMF programu koji je pokrenula Europska obrambena agencija (EDA) 2012. godine.

Sve države u programu financirat će program MMF, u kojem je A330 MRTT konfiguriran za dopunjavanje gorivom i transport putnika/tereta (uključujući medicinsku evakuaciju). Dva zrakoplova do sada su naručena, a isporuka se očekuje 2020. godine. Očekuje se vrlo skoro potpisivanje ugovora za još pet zrakoplova, a opcija uz njih su još četiri.

Organizacija za zajedničku suradnju za program naoružanja (OCCAR) upravlja fazom nabave MMF-a u ime NATO agencije za podršku i nabavu (NSPA), koja će tada biti odgovorna za cjelovito upravljanje životnim ciklusom flote.

Kao što je istaknuo direktor OCCAR-a, Arturo Alfonso-Meiriño, postoji mogućnost da se dodatne zemlje pridruže programu osim onih koje su se već prijavile. Premda nisu spomenute, Belgija i Poljska ranije su proglasile svoj interes za djeljenje tankerskih sposobnosti.

 

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)