Njemačka i Norveška pristupile su multinacionalnom MMF (Multinational Multi-Role Fleet) projektu Europske obrambene agencije. Dolaskom nove dvije članice, sa Luksemburgom i Nizozemskom, broj naručenih zrakoplova Airbus A330 MRTT se penje na sedam, ostavljajući potencijal za povećanje na 11.

EDA je priopćila kako je narudžbu u ime Njemačke i Norveške predala Organizacija za suradnju na području vojnih nabava (OCCAR) koja djeluje kao ugovorni agent za NATO Support and Procurement Agency.

“Ova nova narudžba A330 MRTT predstavlja dokaz njegove sjajne pozicije u svjetskim razmjerima kad je u pitanju tanker/transportni zrakoplov”, rekao je u priopćenju Fernando Alonso, šef Airbus Defence&Space Military Aircraft. “Ali to je i najvažniji zajednički program i model za buduće europske obrambene projekte za koje se očekuje da će biti pokrenuti u sljedećim godinama”.

Sedam zrakoplova koji su sada naručeni od strane sudionika MMF programa biti će isporučeno između 2020. i 2022. godine.

“Ovaj događaj označava važan razvoj Programa MMF kao ključne sposobnosti NATO-a i europskih zrakoplovnih snaga, pokazuje povećanje povjerenja europskih zemalja u kooperativno rješenje koje je postigla Europska unija i NATO i priznaje A330 MRTT kao izniman proizvod, priopćila je EDA. “Očekuje se da će se i druge zemlje pridružiti MMF-u u budućnosti i ostvariti opcije iz ugovora”.

Sedam zrakoplova biti će korišteno u “pooling” aranžmanu i biti će konfigurirano za nadopunu gorivom u zraku, prijevoz putnika i tereta, kao i za medicinsku evakuaciju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)