NEW YORK, 6. lipnja 2016. (Hina/dpa) – Njemačka i Velika Britanija 2013. su bile najtransparentniji izvoznik pješačkog oružja, dok Iran, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati nisu dali ni jedan podatak o svojem izvozu, objavljeno je u ponedjeljak u izvještaju.

Ovogodišnji izvještaj o trgovini pješačkim oružjem i transparentnosti, koje je analiziralo 2013., posljednju godinu s dostupnim podacima, pokazalo je kako je trgovina takvim oružjem te godine dostigla oko 5,8 milijardi dolara, što je rast od 17 posto u odnosu na 2012. godinu.

SAD, Italija i Njemačka su najveći prodavači, s izvozom preko 500 milijuna dolara. SAD je i najveći kupac, uvozeći oko 2,5 milijardi dolara pješačkog oružja.

Izvještaj pješačko oružje definira kao jedinice ili sustave koje može nositi pojedinac, mala skupina ljudi, životinja ili lako vozilo.

Na Bliskom istoku je u 2013. isporučeno 84 posto više pješačkog oružja u odnosu na godinu prije, a ta regija je na takvo naoružanje potrošila 630 milijuna dolara.

Na vrhu barometra transparentnosti koji u izvještaju prikazuje prakse izvoznika oružja su Njemačka i Velika Britanija s 19.75 od 25 bodova. Kriteriji uključuju pravovremenost, jasnoću i pristup informacijama o izvozu.

Prosječna ocjena 49 država koji su uključene u istraživanje je 11 bodova. Iran, Sjeverna Koreja, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati su na dnu, s 0 bodova.

“Ovo pokazuje da mnogo velikih izvoznika oružja nisu otvoreni oko odluka o autorizaciji ili odbijanju transfera oružja”, rekao je istraživač Nicolas Florquin.

Oružje o kojem je riječ u izvještaju se dijeli na pješačko oružje i lako naoružanje. Pješačko oružje uključuje revolvere, jurišne puške i strojnice. Lako naoružanje uključuje teške strojnice, bacače granata, prijenosne protuzračne i protutenkovske topove, te raketne sustave.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)