Britanski ministar obrane Gavin Williamson i njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen potpisali su zajedničku izjavu o viziji obrane tijekom sastanka 5.listopada s ciljem jačanja obrambene suradnje između dviju vojski. Njemačka ministrica obrane Von der Leyen je pritom rekla: ” Mi želimo dobru suradnju, njezino intenziviranje, te ćemo učiniti sve da naše oružane snage budu još više povezane. Ovo se ne odnosi samo na KoV, već i na Ratnu mornaricu i Ratno zrakoplovstvo kao i kibernetičku obranu.” Njemačke oružane snage su dodale kako Njemačka i Velika Britanija mogu surađivati na području operacija, potpore, zdravstvene službe, doktrine i koncepata.

Ministri su posjetili 21. oklopnu brigadu njemačke vojske (Panzerbrigade) 21 u Augustdorfu, Sjevernoj Rajni-Vestfaliji i 130.inženjerijsku oklopnu bojnu (Panzerpionierbattailon) 130 u Mindenu gdje su njemački i britanski inženjerci premostili rijeku Weser sa mostopolagačima M3. Oko 30 pripadnika 75. inženjerijske britanske pukovnije i 10 britanskih M3 nalaze se u Mindenu.

Von der Leyen je pozdravila odluku Velike Britanije da u Njemačkoj ostane dio britanskih vojnih snaga i nakon 2020. godine, te je rekla da će u Minden uložiti 18 milijuna eura. Bundeswehr je dao i druge primjere suradnje kao što je certificiranje njemačkih vojnih brodova u britanskim obučnim središtima kao i Eurofighterov program za poboljšanje interoperabilnosti kojeg su potpisali general pukovnik Ingo Gerhartz, zapovjednik Luftwaffe i britanski maršal zrakoplovstva Stephen Hillier.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)