Njemačka će kupiti NSM rakete norveške grupacija Kongsberg u vrijednosti većoj od 1,2 milijardi USD, izjavila je u ponedjeljak norveška premijerka. Izjava dolazi samo deset dana nakon što je Norveška je objavila da je odabrala Njemačku za strateškog partnera za nabavu novih podmornica.

Norveška i njemačka vlada pokrenule su sveobuhvatnu industrijsku suradnju na razvoju podmornice i isporuci raketa što podrazumijeva velike ugovore za Kongsberg. Kongsberg, zajedno s mrežom od približno 100 manjih i većih dobavljača diljem Norveške, imat će velike i ključne isporuke kad su u pitanju sustavi za nove podmornice, prije svih, sustav borbenog upravljanja.

Na konferenciji za novinare jućer poslijepodne, norveške vlasti su objavile kako se strateško partnerstvo za nabavu podmornica proširilo na “Naval Strike Missile” (NSM). Naime, partnerstvo podrazumijeva daljnji razvoj rakete, a Njemačka ratne mornarica namjerava kupiti značajan broj NSM za svoje brodove što omogućava usku suradnju na zajedničkom održavanju i logistici između njemačke i norveške mornarice.

NSM je jedina raketa dugog dometa pete generacije koja se zasniva tehnologiji pasivnih senzora i slabog radarskog odraza. NSM je danas u uporabi Norveške i Poljske ratne mornarice, a nedavno je izabrana od strane Malezije.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)