U Večernjem listu od 23.rujna 2016. godine, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general Vlado Bagarić je u intervjuu na pitanje novinarke kako bi riješio nabavu borbenog zrakoplova odgovorio kako je bilo niz mogućnosti pa je tako naveo opciju 40 njemačkih Phantoma F-4 za 40 EUR, jedan avion za jedan euro.

Ne znamo da li je general Bagarić autorizirao intervju ili se potkrala nekakva greška kod tiskanja, ali ako je izjava vjerodostojna i autorizirana, onda je riječ o činjeničnim netočnostima.

Istine radi, njemačka tvrtka Cassidian prezentirala je još 2011. mogućnost nabave 14 njemačkih rabljenih borbenih aviona F-4 za potrebe HRZ i PZO. Ukupna cijena nabave svih 14 aviona je iznosila 7 milijuna EUR sa pričuvnim dijelovima i dijelom zemaljske opreme. Troškovi obuke pilota i tehničkog osoblja iznosili bi 30 milijuna EUR, operativni troškovi za 14 aviona uz uvjet 100 sati naleta po avionu godišnje bi iznosili 14 milijuna EUR od čega bi 10 milijuna EUR na održavanju zarađivala tvrtka Cassidian . Nadalje, bilo je potrebno 140 tehničara u I i II stupnju sa znanjem njemačkog jezika STANAG 2.2.2.2.

Uz sve to, treba uzeti u obzir kako bi avionima za 5-7 godina istekli resursi, pa možemo samo zamisliti kakva bi to bila “povoljna” nabava. U rujnu 2011. državni tajnik MORH-a Mate Raboteg, koji je bio na čelu Povjerenstva donosi zaključak da nabava nije moguća zbog nedostatka financijskih sredstava i nepoznatih troškova prilagodbe zemaljske infrastrukture i opreme koja bi se dodatno ugrađivala u avione.

Autor: Marko Ćustić