Njemačko ratno zrakoplovstvo (GAF) je započelo proces izbora novog medium/heavy-lift helikoptera, jer se čini kako će VFW-Sikorsky CH-53G / GS / GA Stallion iz službe ranije nego što je prvobitno planirano. Govoreći u objektu tvrtke Airbus Helicopters u Donauwörthu, Wolfgang Schoder, izvršni direktor Airbus Helicopters Njemačka rekao je da je njemačka vojska u vrlo ranim fazama procesa zamjene CH-53, ali očekuje da će Ministarstvo obrane objaviti natječaj iduće godine za novu platformu koja bi u službi bila od ranih 2020-ih.

“Mi ne vidimo više ulaganje u daljnju nadogradnju CH-53. Airbus Helicopters ima odgovornost da se leti do 2020. godine, ali ćemo uvijek biti blizu kupca i kako bi čuli koji su njegovi zahtjevi”, rekao je Schoder, dodajući: “Mi smo u konstruktivnim razgovorima s njemačkim MO u vezi naše uloge u takvom programu zamjene.” Airbus Helicopters je trenutno u procesu stavljanja posljednja četiri od 40 CH-53G / GS platformi na standard CH-53GA (preostalih 26 CH-53G / GS helikoptera u GAF floti će ostati na istom standardu CH-53G / GS / GS platforme).
CH-53GA je poboljšana varijanta CH-53G / GS, uz poboljšanja prvenstveno avionike, komunikacije i sustava za elektroničko ratovanje te integracije FLIR senzora. Interni spremnik goriva također je povećan kako bi helikoptera imao radijus do 1200 km.