Berlin, 17. ožujka 2017 (AFP) – Njemačka ministrica obrane pozvala je koncem prošlog tjedna na promjene u načinu obveze članica NATO-a na ostvarenje proračunskih ciljeva od 2% BDP-a za obranu. Ministrica je to učinila neposredno pred susret njemačke kancelarke Angele Merkel i američkog predsjednika Donalda Trumpa, izjavljujući za AFP da cilj ostvarenja od dva posto BDP-a za obranu stvara zamagljenu sliku stvarnih doprinosa članica.

“Za mene je pitanje tko zapravo pruža dodatnu vrijednost Savezu”, rekla je Von der Leyen predloživši uporabu “indeksa aktivnosti” koji će uzeti u obzir sudjelovanje u inozemnim vojnim operacijama Saveza pri ocjeni proračunskih izdvajanja za obranu.

Trump je izazvao zgražanje u Europi kada je rekao tijekom predizborne kampanje da je NATO “zastario”, te da se nije dovoljno angažirao u borbi protiv islamskih terorističkih skupina.  Njegova administracija je u više navrata pritisnula saveznike da ostvare dva posto proračunskog izdvajanja za obranu do 2024. godine.

Čelnike NATO-a pozvao je tadašnji predsjednik SAD-a Barack Obama na veće izdvajanje 2014. što je potvrđeno na summitu 2016. u Varšavi da bi se suprotstavili sve agresivnijoj Rusiji.   Prema godišnjem izvješću NATO-a, samo je pet zemalja ostvarilo cilj od dva posto – Sjedinjene Države, Velika Britanija, Grčka, Poljska i Estonija – dok Washington još uvijek pridonosi gotovo sa 70 posto sredstava unutar Saveza. Njemačka trenutno troši 1,2 posto BDP-a, slično kao i Republika Hrvatska.

Povećanje na dva posto postavilo bi obrambeni proračun na razinu Rusije na oko 65 milijardi eura što je politički osjetljivo pitanje dok zemlja ide prema općim izborima u rujnu. Von der Leyen je priznala da njemačka vojska “hitno treba modernizaciju” te da je jače izdvajanje za obranu “jednostavno pitanje poštenja u savezu”.

“Njemačka ima jaku ekonomiju. Nitko od naših partnera neće razumjeti ako nismo uspjeli učiniti svoj dio posla, a siromašnije zemlje moraju stegnuti pojas ispuniti cilj.” Međutim, rekla je, članice koje sudjeluju u operacijama i vježbama NATO-a ili doprinose osobljem i opremom trebale bi dobiti kredit prema ostvarenju cilja od dva posto.  Von der Leyen je istaknula kako je Njemačka već objavila povećanje od 3,9 posto u obrambenoj potrošnji za 2018. godinu.  “To znači da rastemo dvostruko brže od ukupnog proračuna. Zahvalna sam za to”, rekla je von der Leyen koja pripada konzervativnim demokršćanima.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)