Njemačka ministrica obrane je najavila brojčano jačanje njemačkih snaga, prvi put nakon završetka Hladnog rata. Ursula von der Leyen je rekla da kako je “Četvrt stoljeća smanjenja Bundeswehra dosta.” Plan je proširiti OS sa dodatnih 14.300 pripadnika i zaposliti još 4400 civilnih zaposlenika.

Međutim, dok će potražnja za civilnim zaposlenicima biti uspješno provedena, ministarstvo očekuje da će popuniti samo 7000 novih vojnih pozicija i otvoriti 5.000 pozicija unutarnjom reorganizacijom oružanih snaga. To ostavlja prazninu od 2.300 vojnika.

Prema tvrdnjama glasnogovornice Ministarstva obrane, ta uglavnom visoko kvalificirana radna mjesta vjerojatno neće biti popunjena zbog trenutne situacije na tržištu rada. Tri četvrtine novih pozicija se dodjeljuju za potrebe borbenih snaga. Preostala četvrtina se dodjeljuje za obuku, urede i zapovjedništva.

Porast broja vojnika dolazi u vrijeme nove ruske prijetnje na istoku i politički te vojnih nemira u Sjevernoj Africi i na Bliskom istoku. Kao rezultat toga, njemačke trupe su razmještene u brojnim inozemnim misijama, poput Afganistana i Malija.

Osim toga, postoji više obveza za zaštitu istočne granice NATO saveza nakon summita u Walesu 2014. Prije samo dva tjedna litavsko Ministarstvo obrane je potvrdilo njemačke planove da formira jezgru nove NATO bojne u obrani Baltičkih zemalja.

Nakon ponovnog ujedinjenja Njemačke i spajanja dviju njemačkih armija, Bundeswehr je imao oko 800.000 vojnika i civila zaposlenih 1990. Taj broj se smanjio na maksimalno 241,000, od kojih je 185.000 pripadnika vojske i 56.000 civilnih zaposlenika.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)