Četiri njemačka NH90 helikoptera raspoređena u Maliju preuzela su zadaće medicinskih evakuacija (MEDEVAC) zamijenivši tako kontingent Nizozemskog ratnog zrakoplovstva od 1. ožujka.

Par NH90 dan poslije je evakuirao dva ozljeđena vozača kamiona cisterne koji rade za UN operaciju MINUSMA. Kamion je naletio na improviziranu eksplozivnu napravu u Anefisu, 150 km sjeverno od mjesta Gao, gdje su NH90 stacionirani.

U međuvremenu, tri Chinooka iz sastava Nizozemskog ratnog zrakoplovstva su se spremila za povratak u Nizozemsku nakon dvije pol godina misije zbog trošenja i habanja u pustinjskom okruženju Mali, priopćilo je nizozemsko Ministarstvo obrane. Nizozemski helikopteri odradili su 2.550 sati letenja u sklopu MEDEVAC misija i transporta postrojbi i materijala.

U Nizozemskoj će helikopteri biti detaljno pregledani i obnovljeni, a njihove posade će biti osposobljene za druge misije. Posljednja dva nizozemska Apache helikoptera vratili su se iz Malija u svoju bazu Gilze-Rijen krajem siječnja. Njih će zamijeniti četiri njemačka borbena helikoptera Tiger, koji će biti prevezeni u Mali zrakoplovom Antonov An-124-100 iz ZL Leipzig/Halle krajem ožujka, a bit će operativni u svibnju. Jedna od njihovih misija je pružiti zaštitu NH90. Njemačka Tiger/NH90 misija u Maliju će trajati do sredine 2018. godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)