Oklopno borbeno vozilo pješaštva Puma iz sastava njemačkog KoV-a bit će nadograđeno kroz dva ključna koraka koje je tvrtka Projekt System & Management GmbH (PSM) nazvala Puma S1 i Puma S2. Inače, PSM je joint venture tvrtka Rheinmetall i Krauss-Maffei Wegmann.

Puma S1 pokriva zapovijedanje i kontrolu, poboljšanu situacijsku svijest i protutenkovske sposobnosti, dok će S2 imati sposobnosti “killer-killer”. Za S1, otvorena elektronička arhitektura Pume omogućit će instaliranje PRC117 satelitskog ugrađenog radijskog sustava, kao i najnovijih radio uređaja koji će, prema PSM, “omogućiti učinkovitiju komunikaciju tijekom zajedničkih operacija”.

Situacijsku svijest treba poboljšati zamjenom trenutnih crno-bijelih kamera s termo kamerama i kamerama u boji čime bi se omogućilo djelovanje u svim vremenskim uvjetima s prikazanim informacijama na zapovjednim, topničkim i vozačkim postajama.

Dodatno poboljšanje sustava 360 ° situacijske svijesti jest ugraditi fuzed-image tehnologiju tako da “svaki član posade aktivno sudjeluje u izviđanju”, priopćila je tvrtka. Vozač također ima novi dnevni/noćni prednji i stražnji sustav termovizije.

Nadogradnja S1 naoružanja osmišljena je kako bi Pumi omogućilo djelovanje po neprijateljskim borbenim tenkovima i ostalim ciljevima na većim udaljenostima od dosadašnjih. Sukladno tome, dvojni lanser za EuroSpike Long Range protutenkovsko navođeno oružje LR1 integrirati će se izvana na lijevoj strani kupole. To je učinjeno već tijekom dvogodišnjeg razdoblja u sklopu ugovora vrijednog 68 milijuna eura na dvije serije vozila Puma.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)