Švedski Saab je dobio 18,6 milijuna USD vrijedan ugovor za pružanje potpore u proizvodnji komponenti za AN/TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar za potrebe američkog Marinskog korpusa.

Ugovor podržava razvoj prvog zemaljskog “Multimission Active Electronically Scanned Array” radara od strane američkog Ministarstva obrane. Nakon što razvoj bude završen, radari će se koristiti za protuzračnu obranu, lociranje neprijateljskog te za kontrolu zračnog prometa.

“S ovim ugovorom, Saab i dalje igra značajnu ulogu u pružanju ove sposobnosti američkim marincima”, rekao je direktor Saab-a za SAD Erik Smith u priopćenju. “Saab ima dokazanu sposobnost pružanja inovativnih radarskih tehnologija i rješenja za vlastite potrebe, ali i u suradnji sa američkim partnerima, što je snažan temelj naše kompanije u utakmici za položaj vodećeg dobavljača radara i senzora na globalnom tržištu.”

Ugovor je dodijeljen od strane Northrop Grummana, koji je izabran kao glavni izvođač programa. Radovi će sadržavati isporuku podsustava i montažu pored softvera za sljedećih 9 LRIP (low-rate initial production units) jedinica. Saab je isporučio prvih šest sustava za program kroz prethodne ugovore. Sljedeća isporuka se očekuje 2018.

Northrop Grumman AN /TPS-80 Ground/Air Task Oriented Radar program, također poznat kao G/ATOR, ima za cilj pružiti različite sposobnosti detekcije. Northrop Grumman kaže kako će projekt značajno smanjiti troškove pogona i održavanja u odnosu na postojeće radarske sustave.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)