Norveška je izabrala njemački ThyssenKrupp (TKMS) za isporuku četiri podmornice za potrebe svoje ratne mornarice, izjavila je danas norveška ministrica obrane, a zbog zabrinutosti uslijed ruskih vojnih aktivnosti na dalekom Sjeveru. Norveška ima za cilj kupiti podmornice zajedno sa Njemačkom, rekla je ministrica obrane Ine Eriksen Søreide novinarima u Oslu, bez navođenja vrijednosti ugovora za kojeg se očekuje da bude potpisan 2019. godine. “Suradnja i zajednička nabava s Njemačkom su najbolji izbor”, kazala je ona.

Dizajniran na temelju modela 212 koji je već u uporabi u Njemačkoj i Italiji, četiri nove podmornice će zamijeniti šest njemačkih klase “Ula”, koje su u uporabi od 1989-1992.

Norveška flota će ih preuzeti u drugoj polovici idućeg desetljeća.  Najava dolazi usred rastuće zabrinutosti u Norveškoj zbog “sve nepredvidljivijeg” ponašanja Rusije u svjetlu
ukrajinske krize. Rusija je provela veći broj vojnih vježbi u blizini norveškog Visokog sjevera u posljednjih nekoliko godina.

Norveška dijeli gotovo 200 kilometara granice s Rusijom u arktičkoj regiji. Norveška je u srijedu pozvala ruskog veleposlanika kako bi mu uložila službeni prosvjed nakon što je Moskva odbila dati vize za dva zastupnika.  Rusija je odgovorila kako je odbijanje viza bila reakcija na sudjelovanje Norveške u EU sankcijama protiv Rusije.

Norveška vlada je najavila u lipnju da će dodijeliti dodatnih 17,5 milijardi eura svojim oružanim snagama u razdoblju 20 godina. U sklopu toga, norveške oružane snage će zamijeniti stare F-16 sa 52 F-35, nabavit će pet patrolnih zrakoplova za pomorski nadzor i obnovit će flotu podmornica.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)