Norveška je pozdravila svoja prva tri borbena zrakoplova F-35 u zrakoplovnoj bazi Ørland, priopćila je norveška vlada. Ovi zrakoplovi nisu prvi koji su isporučeni Norveškoj, jer zemlja već ima sedam F-35A stacionirana u američkoj zrakoplovnoj bazi Luke, te služe za obuku. Međutim, novi borbeni zrakoplovi su prvi primjerci F-35 koji se nalaze u Norveškoj.

Tri zrakoplova skinuta su iz Lockheed Martinovih proizvodnih pogona u Fort Worthu, Texas, u 6:35 po norveškom vremenu, te sletjela u zrakoplovnu bazu Ørland u 15:57 sati isti dan.

General Morten Klever, direktor F-35 programa za norveško Ministarstvo obrane, nazvao je događaj „velikim korakom prema povećanoj operativnoj sposobnosti za budućnost”, dodajući u pisanoj izjavi da se Norveško ratno zrakoplovstvo raduje korištenju zrakoplova za obuku svojih pilotia.

Uoči dolaska prvih norveških F-35, Lockheed je odrdaio prve isporuke simulatora F-35 međunarodnim kupcima, uključujući Norvešku, Izrael, Italiju i Japan, priopćila je tvrtka. Simulator će također omogućiti tim zrakoplovstvima da počnu postavljati vlastitu infrastrukturu za obuku pilota umjesto slanja u SAD.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)