Norveška je započela s testiranjem sustava za kočenje padobranom na borbenom zrakoplovu F-35 Lightning II, priopćilo je Ministarstvo obrane.N orveško ispitivanje sustava, koje će zrakoplovu pomoći na slijetanju u zaleđenim i vjetrovitim uvjetima, započelo je u prošlu nedjelju pomoću posebno instrumentalnog AF-2 zrakoplova. Ministarstvo je objavilo kako će se ispitivanje provesti u dva stupnja. Prva faza ispitivanja će procijeniti kako će se F-35 ponašati u zraku s instaliranim padobranom i kako će padobran funkcionirati na suhim i vlažnim stazama.

Druga faza uključuje korištenje sustava kočenja padobranom na ledenoj stazi. “Integracija kočionog sustava na norveškim borbenim zrakoplovima važna je za nas”, izjavio je državni tajnik norveškog ministarstva obrane Øystein Bø u priopćenju. “Oslanjamo se na F-35 da radi u ekstremnim zimskim uvjetima, baš kao i F-16. Zato smo uložili toliko truda da dobijemo posebno razvijenu kočnicu na našem F-35”.

Testiranje se provodi u Edwards Air Force Base u Kaliforniji i Eielson Air Force Base na Aljasci. Norveška, koja surađuje s Nizozemskom na razvoju sustava za kočenje, preuzet će svoj prvi F-35 u studenom ove godine.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)