Odluka Norveške da surađuje sa NATO savezom na projektu razvoja i isporuke nove generacije podmornica, izložila je novim pukotinama jačanje obrambene suradnje nordijskih zemalja. Rješenje norveškog Ministarstva obrane predstavlja veliki udar na švedske ambicije u razgovorima unutar Nordijske obrambene suradnje kako dodatno jačati prekograničnu obrambenu industrijsku suradnju. Saab je Norveškoj ponudio prilagođenu verziju švedskih podmornica sljedeće generacije A-26. Švedska obrambena grupacija, koja je osvojila 1 milijardu USD vrijedan ugovor za isporuku dvije podmornice nove generacije A-26 za potrebe švedske mornarice, nadala se kako će surađivati s Norveškom u dugoročnom razvoju A-26.

“Očito je kako je to razočaranje za Švedsku. Postoje i druge tržišta za Saab-Kockums u proizvodnji podmornica i pronalaženju globalnog partnera. No, sve u svemu, to nije dobra vijest za Švedsku”, rekao je Stefan Cederberg, industrijski analitičar SEB banke. Švedska je bila uvjerena u prodaju JAS Gripena Norveškoj 2008. godine, ali se Norveška odlučila za F-35 Lightning 11.

Nedostatak vojno-industrijske suradnje nordijskih zemalja posljedica je rastućeg utjecaja SAD-a i NATO-a u području sigurnosti i obrane u regiji. To se događa u sjedni povećane militarizacije cijelog prostora zbog agresivnog ponašanja Rusije na Visokom sjeveru i na području Baltičkog mora.

Dok se pan-nordijska obrambena suradnja nastavlja kroz NORDEFCO, NATO je sada postao žarište za dugoročno obrambeno i sigurnosno planiranja članica Saveza popu Danske i Norveške te neutralnih država Finske i Švedske.

“Bila je realna nada da Švedska i Norveška mogu razviti partnerstvo povezano s razvojem A-26 podmornica. Ta vrata sada su zatvoren nakon što je Norveška odlučila pronaći rješenje kroz NATO. Takvo rješenje postavlja niz pitanja o nordijskoj suradnji” rekao je Allan Widman, predsjednik Odbora za obranu švedskog parlamenta.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)