VARŠAVA – Poljska nova konzervativna vlada je u srijedu dovela u pitanje prethodni izbor liberalnog kabineta u vezi raketnog sustava Patriot rakete i Airbus helikoptera, sveukupne vrijednosti više milijardi eura.

Varšava je objavila u travnju kako planira kupiti Raytheon Patriot sustav, a ugovor se procjenjuje na 5 milijardi € dok onaj za 50 helikoptera Caracal vrijedi još tri milijarde eura. Pregovori koji su u tijeku dolaze u trenutku povećane napetosti sa susjednomm Rusijom zbog sukoba u Ukrajini.
Sada je sve stavljeno pod znak upitnika u svjetlu komentara novog poljskog ministra obrane, Antoni Macierewicza.

On je član konzervativne stranke Zakona i Pravde (PiS), stranke koja je pobijedila na općim izborima u listopadu, nakon osam godina provedenih u oporbi.

Uvjeti “potencijalnog ugovora” za kupnju američkih raketnih sustava “su se značajno izmijenili od javne objave”, rekao je Macierewicz tijekom sastanka parlamentarnog odbora za obranu, čiji je dio objavljen na javnoj televiziji.

“Cijena je puno veća, vrijeme isporuke mnogo duže … Ukratko, ovaj ugovor je praktički nepostojeć.”

Konzorcij Eurosam, uključujući MBDA Francuska, talijanska MBDA i francuska grupaciju Thales druga je strana u utrci za raketni sustav.

Poljsko je ministarstvo obrane priopćilo u travnju da namjerava nabaviti osam raketnih bitnica do 2025. godine, a dvije od njih treba isporučiti u roku od tri godine od potpisivanja dogovora.

Što se tiče Airbus helikoptera, Macierewicz je kazao kako je izbor napravljen “unatoč brojnim manama.”

“Ministarstvo obrane će krenuti u ponovljeni natječaj, ako rezultati offset sporazuma budu takvi da onemoguće potpisivanje posla”, dodao je.

Macierewicz je izrazio nadu da će Sikorsky i britansko-talijanska grupacija AgustaWestland – sudjelovati u svakom potencijalnom novom natječaju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)