Američki general Curtis M. Scaparrotti, zapovjednik Američkog zapovjedništva za Europu, svjedočio je pred američkim Senatom kako je europski kontinent ključan za američke nacionalne interese, a NATO savez je ključ za nacionalnu sigurnost SAD-a. Scaparotti, koji je ujedno i glavni zapovjednik snaga NATO-a, rekao je pred Senatom kako je kontinuirano i povećano izdvajanje financijskih sredstava za EUCOM ključno za održavanje međunarodnog poretka.

NATO i EUCOM pružaju sigurnost za više od milijardu ljudi, te pola svjetske ekonomije, rekao je general. „Međutim, spomenuta sigurnosna arhitektura je ovih godina na testu”, rekao je Scaparrotti. „Danas smo suočeni najdinamičnijim europskim strateškim okruženjem u novijoj povijesti.”

„Na istoku, oporavljena Rusija nastoji potkopati postojeći međunarodni poredak, te se ponovno pozicionirati kao svjetska sila”, rekao je Scaparrotti. „Zemlje na ruskoj periferiji – uključujući Ukrajinu i Gruziju, bore se protiv moskovskih zloćudnih aktivnosti i vojnih akcija”.

General se zahvalio Kongresu na podršci i sredstvima za European Reassurance Initiative. Nastavak financiranja je odlučen donošenjem Zakona u 2017. Inicijativa pruža podršku za isturene američke vojne postrojbe i složene vježbe sa Saveznicima u Europi. Ona također financira dogradnju zapovjednih središta, kao što su Landstuhl, Rammstein i druga mjesta.

„Razmještaj naših snaga treba povećati vjerodostojnost odvraćanja ruske agresije, ali moramo imati i infrastrukturu za podršku ovim aktivnostima”, rekao je Scaparrotti. „Značajne investicije su potrebne za pružanje mogućnosti vježbi, obuke, prijema i prepozicioniranja sredstava.”

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)