Nove 155mm topničke granate sa povećanim dometom razvijaju se za potrebe američke Kopnene vojske. XM1113 Insensitive Munition High Explosive Rocket Assisted Projectile ili XM1113 RAP, zamijenit će starije M549A1 granate proizvedene 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća.

“XM1113 omogućuva korisniku topničkih granata gađanje ciljeva izvan trenutnog 30 km dometa”, rekao je Ductri Nguyen, vođa tima za XM1113 Integrated Product. “Novi projektil trenutno je osmišljen kako bi imao domet 40-plus km te će biti kompatibilan s postojećim M1156 Precision Guidance Kit (PGK) koji pruža sposobnost preciznijih napada i manje kolateralne štete.”

Picatinny Arsenal navodi kako vojnici mogu PGK detonatore navinuti na konvencionalne 155mm visoko eksplozivne topničke projektile, zamjenjujući standardne detonatore. To omogućava vojnicima da konvencionalne projektile pretvore u “pametne” preciznije projektileznom točnošću.

“XM1113 koristi raketni motor visokih performansi koji isporučuje gotovo tri puta veću količinu potiska u odnosu na naslijeđeni M549A1 RAP”, rekao je Nguyen. “Njegov vanjski profil također je prilagođen kako bi se postigao domet 40-plus kilometara kada se puca iz postojećeg 39-kalibarskog sustava naoružanja 155mm.”

Novi projektil sa neosjetljivim eksplozivom manje je nestabilan i manje osjetljiv na vanjske podražaje, kao što su improvizirane eksplozivne naprave i ekstremno visoke temperature.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)