Tijekom dugih godina procesa pridruživanja Hrvatske Sjevernoatlantskom savezu puno se govorilo o perspektivama razvoja hrvatske obrambene industrije koje će to članstvo donijeti. Možda je početkom dvijetisućitih to zvučalo kao znanstvena fantastika, ali proteklih nekoliko godina svjedočimo velikoj ekspanziji domaće obrambene industrije, koja svoj izvoz iskazuje u milijardama te raste iz godine i godinu.

Defender je ove godine imao čast i zadovoljstvo da prisustvuje najvećem europskom obrambenom sajmu Eurosatory 2016 u Parizu te iz prve ruke vidi koliko je hrvatska obrambena industrija prepoznata u svijetu. Sve o tome, uz brojne ekskluzivne fotografije, pročitajte u našoj reportaži iz Pariza. Osim hrvatskih proizvođača, donosimo i izvješće sa štandova nama zanimljivih svjetskih proizvođača poput SAAB-a i Kongsberga.

Budući ministar obrane imat će manje od dva mjeseca za donošenje odluke o zadržavanju borbene komponenete Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Poznato je da se u javnosti do sada govorilo i tri zrakopolova kandidata za nasljeđivanje modela MiG-21, kojem je vrijeme za zasluženu mirovinu. To su u prvom redu Gripen i F-16, a u posljednje vrijeme spominje se i korejski T-50, odnosno njegova varijanta FA-50. Defender u ovom broju donosi veliku komparaciju ta tri zrakoplova iz koje je očito da T-50 ni po kojem kriteriju ne konkurira za zadovoljenje hrvatskih obrambenih potreba.

Kad je o vanjskoj politici riječ, ovaj mjesec bavimo se prijelomnim trenutkom za Hrvatsku, u kojem se mora odlučiti ide li smjerom razvoja i međunarodne suradnje, ili će se zatvoriti u sebe i postati točka nestabilnosti u Europi. O tome zašto je jačanje veza s našim srednjoeuropskim susjedima najbolji put piše Bruno Lopandić.

Geopolitičke aktualnosti obrađujemo u više zanimljivih članaka. Svakako preporučam onaj o novijoj smjernici američke vanjske politike “Pivot to Asia”, kojim se jedina globalna velesila ubacuje u prostor za koji je Kina mislila da može na njemu nesmetano ostvarivati svoj utjecaj. I druga veoma zanimljiva tema tiče se Kine, odnosno njenog skorog slanja specijalnih postrojbi u Siriju. To nam mnogo govori o jačanju odnosa Rusije, Irana i Kine, a o svemu detaljno piše Josip Šopar.

Nemojte propustiti ni iznimno zanimljivo izvješće o aktualnom statusu raznih projekata razvoja laserskog naoružanja, a svima koji prate regionalna zbivanja preporučam i članak Aleksandra Radića o nedavno održanoj vježbi Oružanih snaga Srbije “Morava 2016”.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)