NOVI BROJ magazina DEFENDER – Budućnost tenka M-84

Dugo se priča o mogućnosti da Specijalna vozila Đuro Đaković dobije posao modernizacije kuvajtskih tenkova M-84 na standard M-84D, ali ono što je nužno za takve poslove je da matična zemlja proizvođača koristi tehnologiju i znanje koje se prodaje. Upravo time se bavimo u temi ovog broja, koja obrađuje modernizaciju hrvatskih tenkova M-84, ali i donosi zaključke o tome što smo tijekom proteklih nekoliko godina doznali o ulozi tenka na suvremenom bojištu, uz ljestvicu top 10 svjetskih tenkova.

Energetska neovisnost definitivno je nezaobilazni element nacionalne sigurnosti, pa se u ovom broju bavimo usklađenošću Strategije nacionalne sigurnosti s energetskim potrebama Republike Hrvatske, kao i analizom drugih domaćih zakona i propisa u kontekstu potrebe osiguranja kritične energetske infrastrukture.

Veliki članak Vladimira Trendafilovskog o lekcijama koje je ukrajinsko ratno zrakoplovstvo naučilo na sukobu u Donbasu 2014. iznimno je zanimljiv zbog autorovog detaljnog analitičkog pristupa. Ali je možda još i zanimljiviji zbog opće slike djelovanja zrakoplovstva u uvjetima u kojima protivnik ima učinkovite i brojne sustave protuzračne obrane. Koliko god je ruska strana dobro opremljena, fascinantna je spremnost ukrajinske strane na učenje i prilagođavanje uvjetima na bojištu.

Čini se da je u Europi sve vezano uz Rusiju, barem kad je o geopolitici riječ. Stoga ne čudi da se još dva članka u ovom broju izravno dotiču nje. Jedan je tekst Marinka Ogorca o aktualnoj krizi u Nagorno Karabahu. Nedavna obnovljena neprijateljstva između Armenaca i Azera povezana su s posjetom turskog predsjednika Erdogana Zagrebu, piše Defenderov suradnik – i jedan i drugi događaj povezani su s američkom strategijom marginalizacije Rusije.

Druga tema vezana uz Rusiju je najava skorog samita NATO saveza u Varšavi Brune Lopandića – očito je da se savez nalazi pred prekretnicom. Članice izloženije ruskoj eskalaciji na istoku žele jači angažman vojnih snaga za svoju sigurnost, dok pojedini američki glasovi zagovaraju prepuštanje Europe same sebi. U kojem smjeru će NATO ići, doznat ćemo u Varšavi u srpnju.

Uvijek želimo ukazati na načine na koje se hrvatska nacionalna sigurnost može podići na višu razinu, pa tako u ovom broju Zvonko Orehovec otkriva zapanjujući podatak da je američki Kongres uspostavio sustav nacionalne zaštite od NRKBe opasnosti zahvaljujući hrvatskoj vježbi “Kutina 98”, dok Republika Hrvatska još uvijek nema pravi HazMat tim u slučaju radiološkog, kemijskog ili biološkog incidenta.

Od ostalih članaka vjerujemo da će biti zanimljivo pročitati i intervju s predsjednikom Uprave Zrakoplovno-tehničkog centra Pavlom Krpanom, kao i doznati koji su planovi Srbije za modernizaciju jurišnog zrakoplova Orao.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)