Bugarska je vlada objavila kako je Saab Gripen C/D najpovoljniji ponuđač na natječaju za novi borbeni zrakoplov. Sofija je krajem prošle godine izdala zahtjev za prikupljanjem ponuda za kupnju osam višenamjenskih borbenih zrakoplova s isporukama do 2020. godine. Još osam zrakoplova trebalo bi biti ugovoreno u 2022.

Dana 26. travnja, Vlada je objavila da je Povjerenstvo pregledalo tri pristigle ponude, zaprimljene sredinom ožujka. To su rabljeni Eurofighter Tranche 1 iz Italije, F-16 iz Portugala, te novi Gripen. Bugarska je tražila da posao bude sklopljen “government to government”.

Ministar obrane Stephan Yanev je rekao kako je ponuda švedskog Gripena zauzela prvo mjesto, a slijede F-16 MLU i na kraju Eurofighter. Izvori u Sofiji navode kako je švedska ponuda najbolje, jer je cijena oko 511 milijuna € (558 milijuna $) dok je cijena F-16 oko 767 milijuna €. Gripen je ponudio isporuku prvog zrakoplova u roku od samo 18 mjeseci, uz odgodu plaćanja kako bi ublažio opterećenje bugarskog obrambenog proračuna. Za F-16 je traženo plaćanje unaprijed.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)