S ciljem promoviranja europskog koncepta zajedničkih multifunkcionalnih multiagencijskih operacija koje provode obalne straže kako na nacionalnim razinama tako i na razini EU, u Portugalu je od 23.-26. svibnja 2017. provedena vježba COASTEX 17 u organizaciji Ratne mornarice te Pomorskih vlasti Republike Portugal, države predsjedavateljice Foruma Europskih obalnih straža (ECGFF- European Coast Guard Function Forum) za 2016./2017. godinu.
Vježba COASTEX 17 okupila je predstavnike dvadeset država članica EU te, između ostalih, predstavnike Agencije europske granične i obalne straže – FRONTEX, predstavnike Europske agencije za pomorsku sigurnost – EMSA, Europske agencije za nadzor ribarstva – EFCA, Pomorskog analitičkog operativnog središta za suzbijanje krijumčarenja narkotika – MAOC (N). Republiku Hrvatsku i Hrvatsku ratnu mornaricu, u svojstvu promatrača, predstavljali su pripadnici Obalne straže RH – kapetan bojnog broda Joško Šantić te kapetan korvete Aris Radović.
Vježba je po prvi puta provedena uz zajedničko sudjelovanje ključnih EU agencija za poslove sigurnosti na moru, čiji predstavnici su u okviru združenog situacijskog središta (JSC) upravljali vježbom. Jedan od ciljeva vježbe bio je i prepoznavanje mogućih nedostataka u procedurama i sposobnostima kako bi se isti otklonili, no isto tako i prepoznavanje komplementarnosti i sinergije između EU te nacionalnih agencija.
Vježba COASTEX 17 obuhvatila je i seminar kroz kojeg je obrađen niz tema vezan za sigurnosne izazove, dok je kroz raznovrsne scenarije u praksi odražavala sadržaje tematizirane na seminaru. Isto se provodilo kroz provedbu zadaća na moru, kao što su: traganje i spašavanje (uključujući i medicinsku evakuaciju iz zraka) te tegljenje brodova, postupanje s ilegalnim migrantima, sprječavanje krijumčarenja ljudi i narkotika; neutralizacija prijetnje ugrožavanja sigurnosti putnika u pomorskom prijevozu te sprječavanje ostalih kriminalnih aktivnosti na moru, sprječavanje te sanacija onečišćenja morskog okoliša te obalnog ruba, nadzor morskog ribarstva i dr.
Operativne pomorske te zrakoplovne snage u vježbi, osim portugalskih, bile su snage Republike Italije te Kraljevine Španjolske, dok je Savezna Republika Njemačka sudjelovala s jednim timom za prekrcaj iz sastava Federalne policije. U vježbi su aktivno sudjelovali i predstavnici gore spomenutih EU agencija, kako s osobljem, tako i pružanjem informacijskih servisa uporabom raspoloživih tehničkih sustava i alata (primjerice satelita, radara te integriranih pomorskih informacijskih sustava i baza podataka, a koji su po prvi puta integrirani u već spomenutom JSC-u).
Zadnjeg dana vježbe upriličen je Dan uvaženih gostiju kojem je, uz ministra obrane Republike Portugal, načelnika Glavnog stožera OS Republike Portugal, zapovjednika Portugalske Ratne mornarice, nazočilo ključno osoblje nacionalnih te EU agencija.
ECGFF je neovisan i nepolitički forum koji iz svih pomorskih EU nacija na dragovoljnoj osnovi okuplja čelnike nacionalnih agencija koje provode funkcije obalne straže, zatim predstavnike Europske komisije, europskih institucija te agencija sa istim kompetencijama. Temeljni ciljevi Foruma su doprinositi te promovirati razumijevanje i razvoj pomorskih poslova vezanih za funkcije obalne straže, kako civilnih tako i vojnih aktera, te doprinositi razvoju raznovrsnih aktivnosti iz domena funkcija obalne straže. U rujnu 2017. predsjedavanje od Republike Portugal preuzima Savezna Republika Njemačka.
Nazočnost predstavnika Oružanih snaga RH na vježbi COASTEX17 prije svega predstavlja priliku za promoviranje ciljeva i aktivnosti Republike Hrvatske u domeni pomorske sigurnosti, kao iskaz snažne privrženosti europskim ciljevima i zajedničkim projektima i naporima. Uz navedeno, iskustva stečena tijekom ove vježbe od posebnog su značaja za moguće predsjedavanje Republike Hrvatske ECGFF-om.

Tekst i foto: OSt RH

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)