Ukupni izdaci za obranu članica NATO-a u Europi i Kanadi predviđaju porast u 2017., navodi se u izvješću koje je NATO objavio u četvrtak. Izvješće ukazuje na povećanje od 4,3 posto ukupne potrošnje članica NATO-a bez SAD-a, što je najveći porast posljednjih godina.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je novinarima u četvrtak da su europski saveznici i Kanada potrošili gotovo 46 milijardi dolara više na obranu od 2014. godine. “Mi se krećemo u pravom smjeru kada se radi o raspodjeli tereta i troškovima obrane”, dodao je.

Očekuje se kako će troškovi obrane NATO-a u 2017. godini iznositi 915 milijardi dolara, od čega na SAD otpada 615 milijardi USD. Smjernice članica NATO-a postavile su cilj izdvajanja svake članice u visini 2 posto nacionalnog BDP-a. Od 29 članica, samo šest zadovoljava ovu razinu izdataka, a Rumunjska je nedavno postala šesta članica. Od četiri najveća gospodarstva u NATO-u, samo su Sjedinjene Države s 3,6 posto i Britanija s 2,1 posto. Francuska i Njemačka potroše 1,8 i 1,2 posto.

Na tiskovnoj konferenciji s predsjednikom Rumunjske ovog mjeseca, Trump je pohvalio Rumunjsku zbog povećanja potrošnje i dodao “nadamo se da će naši ostali NATO saveznici slijediti ulogu Rumunjske u ispunjavanju svojih financijskih obveza i plaćanja njihovog poštenog udjela za troškove obrane”.

“Ostale zemlje počinju shvaćati da je vrijeme plaćanja, i oni to čine. Vrlo smo ponosni na tu činjenicu”, rekao je Trump. Razina potrošnje NATO-a, osobito u Europi, postala je relevantnija posljednjih godina u svjetlu povećane ruske vojne aktivnosti i nestabilnosti na Bliskom istoku. Rashodi NATO-a u padu su od kraja Hladnog rata, s izuzetkom američkog vala u potrošnji nakon napada 11. rujna 2001. godine.

Čak i američki obrambeni izdaci su u padu od 2011. godine, a Odbori za obranu Doma i Senata i predsjednik Trump obećali su veća izdvajanja za obranu. Ukupni trendovi u potrošnji NATO-a u Europi od 2014. godine čini se da idu u istom smjeru.

 

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)