U Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ u vojarni „Pukovnik Mirko Vukušić“ u Zemuniku Donjem od 13. veljače do 10. ožujka 2017. provedeni su tečajevi „IDO (Identification Officer) za vrijeme mira“ i „TPO (Track Production Officer) za vrijeme mira“ za pripadnike Bojne ZMIN.

Iako je ovo 9. naraštaj polaznika koji se obučavaju za provedbu zadaća nadzora zračnog prostora u sustavu zračnog motrenja i navođenja, temeljem stečenih iskustava, obuka se po prvi put provodi u skladu s dva nova, razdvojena nastavna plana i programa. Dvojica polaznika tečaja „IDO za vrijeme mira“ osposobljeni su za provedbu zadaća identifikacije ciljeva u zračnom prostoru, a dvojica polaznika tečaja „TPO za vrijeme mira“ za provedbu zadaća rukovođenja, zapovijedanja i nadzora motriteljske sekcije u operativnom središtu ZMIN-a za vrijeme mira, po NATO procedurama.

Polaznici oba tečaja praktične vježbe provodili su na informacijsko-simulacijskom sustavu MASE u kabinetu NATINAMDS Središta za obuku, simulirajući jedinstveni tim motriteljske sekcije razvijajući potrebne vještine.

Uspješnim završetkom ovih tečajeva polaznici su stekli kompetencije za rad na sustavu MASE po NATO procedurama u Središtu za nadzor zračnog prostora bojne ZMIN.
Istodobno je od 13. veljače do 3. ožujka 2017. za petero djelatnika bojne ZMIN proveden tečaj „Operator na kontrolno upravljačkoj konzoli 3D radarskog sustava FPS-117“ tijekom kojeg su polaznici upoznati s načinom rada kontrolno-upravljačke konzole u funkciji kontrole rada radarskog sustava i njegove ispravnosti te upravljanja radom radarskog sustava FPS-117.Treba istaknuti da su u Središtu za obuku HRZ-a i PZO-a „Rudolf Perešin“ do sada, kroz ukupno sedamnaest tečajeva, osposobljena 92 djelatnika za korištenje kontrolno-upravljačke konzole 3D radarskog sustava FPS-117.
Tekst i foto: HRZ i PZO

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)