U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega, Zapovjedništva za potporu od 23. do 24. siječnja, provedena je obuka osposobljavanja pripadnika OSRH na simulatoru prevrtanja vozila – MET (engl. MRAP Egress Trainer). Program obuke uspješno je prošlo 58 polaznika tečaja.

Ova obuka provodi se s ciljem stjecanja potrebne razine osposobljenosti posade MRAP vozila u slučaju prevrtanja, no postupci u takvim situacijama praktično su isti u bilo kojem vozilu.

Simuliranjem kritičnih situacija na simulatoru prevrtanja (engl. Rollover) u potpuno kontroliranim uvjetima polaznici uvježbavaju pravilnu i pravovremenu reakciju prilikom prevrtanja vozila i timsko izvođenje radnji vezanih za napuštanje vozila. Polaznici su također upoznati i uvježbani za pravilnu uporabu zaštitne opreme i sredstava i sigurnosnim mjerama vezanim za korištenje simulatora.

„Svi su polaznici iskazali maksimalno zalaganje i veliku motivaciju tijekom provedbe obuke jer procedure i postupci u slučaju prevrtanja vozila koji se ovdje uvježbavaju u kritičnim situacijama spašavaju živote“, istaknuo je voditelj obuke bojnik Boris Galić.

Tekst: Antun Mandić

Foto: Antun Mandić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)