U vojarni „Croatia“ u Zagrebu u organizaciji Zapovjedništva za potporu od 27. veljače do 1. ožujka 2017. godine provedena je obuka pripadnika Zapovjedništva za potporu i Hrvatske kopnene vojske za korištenje kompleta (sustava) malih šatora „Alaska“ tj. Alaska Small Shelter System (AKSSS). U obuci su sudjelovali u ulozi predavača predstavnici tvrtke Kroko Internacional, zastupnika šatora „Alaska“ te predstavnici proizvođača AKS Alaska Structures.

Tijekom obuke pripadnici su upoznati i obučeni s procedurama postavljanja, uklanjanja i pakiranja šatora, stvaranja kompleksa šatora (šatorskog naselja) te elektro-instalacijama i klimatizacijskim upravljačkim jedinicama. Na obuci su sudjelovali i stručno osposobljeni djelatnici sa znanjem rada na elektroinstalacijama s obzirom da obuka uključuje i teme vezane uz opsluživanje pratećih elektroinstalacija kao sastavni dio opsluživanja šatorskog kompleta.

Šator „Alaska“ dizajniran je da bi pružio zaštitu osoblju, opremi i zalihama u svim vrstama klime i na svim terenima, uključujući iznimno velike hladnoće i vrućine. Šator „Alaska“ namijenjen je za smještaj 16 do 20 osoba. Sustav se može koristiti u svim misijama s bazama s minimalnim osnovnim objektima i uobičajenom organskom podrškom. Izrađeni su da bi bili trajni, prenosivi i jednostavni za postavljanje i rastavljanje. Šatori „Alaska“ koriste se prvenstveno za smještaj vojnika, no nude mogućnosti i za mnoge druge misije uključujući: zapovjedništvo, upravu, pripremu hrane, objekte za održavanje i medicinske objekte. Šator ima svoj električni sustav, termogen jedinicu namijenjenu za hlađenje i grijanje te za osvjetljenje unutrašnjosti šatora.

U rukovanju sa šatorom naglasak se daje pregledu i preventivnom održavanju kako bi se mogao maksimalno iskoristiti njegov kapacitet i izbjegle moguće štete. Pregled i preventivno održavanje uključuje kriterije za pregled te korektivne mjere koje se nalaze u Uputi za održavanje.

Uspješnim završetkom obuke pripadnika Zapovjedništva za potporu i Hrvatske kopnene vojske u korištenju šatora „Alaska“ stvoreni su uvjeti za daljnjim prenošenjem znanja u matičnim postrojbama.

Tekst: ZzP/Domagoj Franić

Foto: ZzP/Josip Cebić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)