U vojarni “Josip Jović” u Udbini i na poligonu „Crvena zemlja“ u Kninu, od 17. do 31. srpnja 2018. održava se zajednička obuka specijalnih snaga Republike Hrvatske i Sjedinjenih Američkih Država pod oznakom SOF JCET (Special Operations Forces Joint Combined Exchange Training).

Nositelji obuke su 1. grupa specijalnih snaga Zapovjedništva specijalnih snaga te 67. SOS (Special Operations Squadron) Ratnog zrakoplovstva SAD-a. U vježbu su također uključeni Vojno-obavještajna satnija Gardijske mehanizirane brigade i Središnjica za obavještajno djelovanje te Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Svrha obuke je razvoj sposobnosti za integraciju u Kopnenu grupu specijalnih snaga (Special Operations Task Group – Land, SOTG-L). U te sposobnosti ulaze, između ostalih, izmještaj na istaknutu lokaciju, samoodrživost, planiranje, provedba i praćenje punog spektra specijalnih operacija te integriranje neustrojbenih elemenata s podupirućim sposobnostima u rad SOTG-L-a.

Obuka prati scenarij po kojemu se međunarodne snage, sastavljene od sudionika obuke, izmještaju na istaknutu lokaciju, uspostavljaju taktičko-operativni centar u njoj te planiraju i provode protuterorističke operacije, koristeći raznovrsne metode infiltracije kopnom i zrakom. U tu svrhu tijekom obuke provode se trenažni skokovi padobranom slobodnim načinom otvaranja (Military Freefall) iz aviona MC-130J Ratnog zrakoplovstva SAD-a, a u ulozi protivnika su polaznici Temeljne obuke za specijalna djelovanja koji se trenutno nalaze u završnoj fazi svoje obuke.

Završna obučna aktivnost bit će ubacivanje specijalnih timova padobranskim skokovima po noći s punom borbenom opremom nakon čega će biti provedeno i bojevo gađanje.

Foto: MORH / Tomislav Brandt

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)