Obuka za rukovatelja vozilom za izvlačenje MaxxPro MRV

U Središtu za obuku i doktrinu logistike Požega Zapovjedništva za potporu, od 28. studenog do 9. prosinca 2016. provedena je obuka pripadnika OS RH za rukovatelja vozilom za izvlačenje (MaxxPro MRAP – Recovery Vehicle Operators New Equipment Training Course). Obuku je proveo instruktorski tim Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država – Nacionalne Garde Minnesote u sastavu SFC David V Przybylski, SFC Kristopher J. Ambuehl, SSG Clint W. Leblanc i SSG James W. Waddell.

Cilj i zadaća obuke je osposobiti polaznike obuke samostalnom rukovanju s vozilom za izvlačenje u različitim situacijama izvlačenja prevrnutih ili oštećenih vozila, ukrcajem vozila na željezničke vagone ili priključna vozila, premještanjem kontejnera, korisničkom održavanju, vožnji i sigurnosnim mjerama koje prate korištenje takvog zahtjevnog vozila. Početni je dio obuke sadržavao upoznavanje s vozilom, njegovim tehničkim karakteristikama i pregled stanja ispravnosti. Nakon toga, polaznici su uvježbavali matematičke izračune dozvoljenih opterećenja kod korištenja vozila da bi pri vuči odnosno dizanju tereta izbjegli preopterećenja ili eventualno kidanje opreme. Najveći dio obuke odnosio se na praktične radnje vuče, izvlačenja i podizanja vozila te vezanje i premještanje kontejnera.

Sastavni dio ove obuke bilo je i uvježbavanje postupaka u slučaju prevrtanja i procedura napuštanja vozila koje rukovatelji MRV prolaze na simulatoru prevrtanja (engl. Roll Over) u potpuno kontroliranim uvjetima. Instruktorski tim Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država je iskazao zadovoljstvo provedenom obukom, korištenom obučnom infrastrukturom te je pohvalio visoku motivaciju i zainteresiranost polaznika kao i njihovo brzo usvajanje znanja.

Koordinator obuke bojnik Boris Galić izjavio je: „Svi su polaznici ispunili preduvjete za dobivanje potvrde o osposobljenosti za rukovatelja vozilom za izvlačenje. Obuku je uspješno savladalo sedamnaest polaznika koji su bili vrlo motivirani i zadovoljni svim segmentima obuke, angažmanom instruktora, smještajem i hranom“.
Po završetku obuke potvrde o osposobljenosti polaznicima je uručio voditelj instruktorskog tima SFC David V Przybylski zajedno sa zapovjednikom Središta za obuku i doktrinu logistike pukovnik Mato Tomašević.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)