Proračunski Odbor njemačkog parlamenta odobrio je nabavu pet novih korvete za Njemačku ratnu mornaricu, u vrijednosti od oko 1,5 milijardi €, potvrdili su izvori upoznati s poslom nabave. Odluka je siguran znak da njemačko ministarstvo obrane preferira izravnu nabavu druge serije K130 korveta umjesto dugotrajnog procesa natječaja i novog projekta.

Plan za nabavu dodatnih korveta je najavljen prije nekoliko tjedana te je iznenadio javnosti nakon što je postalo jasno da je izbor pobjednika za novu fregatu MKS 180 vrijedan 4 milijarde eura odgođen za šest mjeseci, do kraja 2017. godine.

Ministarstvo opravdava nabavu korvete s novim zahtjevima NATO-a, koji su na snazi u srpnju. Prema riječima glasnogovornika mornarice, NATO očekuje da Njemačka osigura dodatne dvije korvete najviše razine spremnosti za primjenu u priobalnim operacijama od 2018. nadalje.

Dok se mornarica nada da će prva korvete ući u službu do kraja ovog desetljeća, dobro upućeni izvori isključuju to prije 2021. Mornarica želi drugu skupinu K130 s najmanje mogućim izmjenama u odnosu na postojeće kako bi se postigla sinergija u treningu, logistici i održavanju.

Dva njemačka brodogradilišta Lürssen i TKMS koji su izgradili prvu seriju K130 i posjeduju vlasnička prava za projekt, vjerojatno će najviše profitirati od nove narudžbe.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)