Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s g. Marcusom Wallenbergom, potpredsjednikom Zaklade Wallenberg, u čijoj pratnji su bili državni tajnik u Ministarstvu poduzetništva i inovacija Kraljevine Švedske Niklas Johansson, švedski veleposlanik u Hrvatskoj Lars Schmidt, te predstavnici SAAB-a i Ericsson Nikole Tesle.

Tema razgovora bila je ulaganje Zaklade Wallenberg u digitalnu transformaciju hrvatskog gospodarstva. Konstatirana je sve intenzivnija bilateralna gospodarska suradnja između Hrvatske i Švedske. Ujedno, Hrvatska predstavlja vrlo popularnu turističku destinaciju za švedske turiste.

Razgovaralo se i o švedskim iskustvima u povezivanju gospodarstva, akademske zajednice i vladinih institucija, a u cilju unapređenja inovacija, novih tehnologija i konkurentnosti gospodarskih subjekata.

Wallenberg, predstavnik švedske poslovne grupacije koja je suvlasnik niza švedskih i svjetskih kompanija, u četvrtak je boravio u Zagrebu te najavio ulaganje do 50 milijuna eura u softverski centar u Hrvatskoj u idućih deset godina. To je projekt koji će razviti, naglasio je, Saab u suradnji sa zagrebačkim Ericssonom Nikolom Teslom, koji je u četvrtak i obišao.

Lokacija samog centra još nije poznata, a mogla bi biti i unutar znanstvenog parka koji bi Šveđanin također rado pokrenuo u Hrvatskoj, po uzoru na park Lindholmen u Švedskoj. O toj inicijativi, rekao je, razgovara s hrvatskim vlastima i kompanijama, piše Jutarnji list.

Wallenberg je ulaganje u softverski centar najavio kao predstavnik švedske banke SEB, koju je osnovala njegova obitelj, te Saaba, u kojem predsjeda Nadzornim odborom. Na izričito pitanje je li to ulaganje povezano s predstojećom odlukom hrvatske Vlade o kupnji eskadrile borbenih aviona – a na stolu je, među ostalim, i ponuda Saaba s avionima Gripen JAS 39 C/D – odgovorio je da te dvije stvari nisu povezane te da će se ulaganje dogoditi zbog potreba Saaba za softverskim inženjerima. Prema neslužbenim informacijama sa sastanka u Vladi RH, premijer Plenković je jasno dao do znanja švedskom izaslanstvu kako odluka o borbenom zrakoplovu nije donesena i da se analiziraju svi elementi takvog projekta.

Wallenberg je prije susreta s premijerom Andrejem Plenkovićem te potpredsjednicom Vlade Martinom Dalić, rekao kako tema tih razgovora neće biti natječaj za borbene avione. – Nisam došao razgovarati o tome. O tome ću govoriti samo ako mi se postavi to pitanje – rekao je Wallenberg novinarima. Dodao je kako je u pitanju strogi natječajni proces u kojem će odlučivati Vlada te je to odvojeno od ulaganja u softverski centar koje će početi sada.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)