Vježba traganja i spašavanja „SAREX 17“ održana je u utorak, 10. listopada 2017. godine u području srednjeg Jadrana. Vježba „SAREX 17“ redoviti je obučni događaj Obalne straže RH, koji se jednom godišnje provodi s ciljem uvježbavanja zapovjedništava i snaga u planiranju i provođenju traganja i spašavanja na moru.

Vježba se provodi zajedno sa snagama Obalne straže Talijanske Republike temeljem međunarodnog sporazuma dviju država o suradnji u akcijama traganja i spašavanja na Jadranu. Uz talijanske i hrvatske brodove u vježbi su sudjelovale i zračne snage te Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje Republike Hrvatske i Talijanske Republike.
S hrvatske strane u vježbi su sudjelovala brodovi SB-73 „Faust Vrančić“ i OB-01 „Novigrad“, zrakoplov Pilatus i helikopter MI-8 Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Vježba je provedena prema realnom scenariju nesreće znanstveno istraživačkog broda koja se dogodila u srednjem Jadranu.

Na vježbi su kao promatrači sudjelovali predstavnici Nacionalne središnjice za traganje i spašavanje iz Rijeke, Hrvatske gorske službe spašavanja i Hrvatskog crvenog križa.
Vježba „SAREX 17“, kao i dosadašnje vježbe, pokazale su visoku kooperativnost te sposobnost zajedničkog djelovanja hrvatskih i talijanskih pomorskih i zračnih snaga.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)