U Podstrani pored Splita 30. prosinca 2016. održana je Konferencija prvih dočasnika u sklopu Konferencije načelnika glavnih stožera oružanih snaga zemalja Američko-jadranske povelje (A5) koju čine predstavnici Oružanih snaga Republike Hrvatske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Crne Gore te predstavnici Oružanih snaga zemalja promatrača, a to su ove godine bili Republika Slovenija i Republika Kosovo.

Konferenciju prvih dočasnika vodio je u svojstvu domaćina prvi dočasnik Oružanih snaga RH, časnički namjesnik Dominik Ban, a kao supredsjedatelj nazočio je predstavnik Američkih snaga za Europu (US EUCOM), prvi dočasnik Odjela za suradnju (CJ5), časnički namjesnik Scott Haymaker. Pored prvih dočasnika zemalja članica A5, u radu Konferencije sudjelovali su i predstavnici zemalja partnera SAD-a iz države Iowa, Maine, New Jersey i Minnesote. Tijekom provedbe Konferencije, prvi dočasnici su razmatrali dosadašnju dugogodišnju suradnju te su posebno istaknuli daljnji oblik budućeg djelovanja, a koje bi se posebno iskazalo u području zajedničkog školovanja i osposobljavanja dočasnika za najviše dužnosti prvih dočasnika. Slijedom navedenog, u završnom dijelu Konferencije provedeno je i potpisivanje izjave o namjeri uspostavljanja zajedničkog odjela za školovanje dočasnika koji bi se uspostavio na Hrvatskom vojnom učilištu tijekom 2017.godine. U radu navedenog odjela sudjelovali bi kroz upućivanje instruktora i predavača po sustavu međusobne rotacije svi sudionici konferencije.

Na početku zajedničkog projekta polaznici bi bili upućeni na pilot tečaj za dužnost prvog dočasnika razine bojne i više na engleskom jeziku, a isti bi se proveo u trajanju od dva tjedna na Hrvatskom vojnom učilištu tijekom srpnja 2017. Prvi dočasnici zemalja članica A5, promatrača i US EUCOM su na kraju još jednom iskazali zadovoljstvo postignutim dogovorom i potpisanom izjavom koja će zasigurno dati novi poticaj za još čvršću suradnju i interoperabilnost u budućim zadaćama dočasničkih zborova članica zemalja A5 i promatrača. Posebno je istaknuta i mogućnost uključivanja u navedeni projekt i ostalih članica NATO-a i Partnerstva za mir.

Na završnom dijelu rada svih sudionika Konferencije načelnika oružanih snaga zemalja članica A5 i promatrača, prvi dočasnik Oružanih snaga RH izvijestio je sve sudionike o radu i zaključcima s Konferencije prvih dočasnika. Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, general zbora Mirko Šundov je u završnom obraćanju dao punu potporu u predloženom osnivanju zajedničkog Odjela za školovanje dočasnika te pilot tečaju za zajedničko osposobljavanje prvih dočasnika u 2017. što su podržali i svi ostali sudionici.

Tekst: OSRH/Mario Mateljić
Foto: OSRH/Stjepan Brigljević

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)