Na temelju članka 65. stavaka 2. i 3. Zakona o obrani (Narodne novine, br. 73/13, 75/15 i 27/16), na prijedlog Vlade Republike Hrvatske, predsjednica Republike Hrvatske i Vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar Kitarović, donijela je odluku o deklariranju snaga u Borbenu skupinu Europske unije pod vodstvom Talijanske Republike. Ovom odlukom deklariraju se namjenski organizirane snage iz Oružanih snaga Republike Hrvatske za angažiranje u Borbenoj skupini Europske unije pod vodstvom Talijanske Republike koja će biti u stanju pripravnosti od 1. srpnja 2017. do 31. prosinca 2017.

Za angažiranje u Borbenoj skupini Europske unije Republika Hrvatska stavit će na raspolaganje hrvatski kontingent (HRVCON 2017/2) veličine do 25 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Pojedine postrojbe ili namjenski organizirane snage iz Oružanih snaga Republike Hrvatske mogu biti deklarirane u multinacionalne snage za odgovor koje se organiziraju u sklopu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Europska unija uspostavila je borbene skupine kao mehanizme brzog odgovora na krize kojima se izravno pridonosi jačanju kapaciteta i sposobnosti Europske unije za upravljanje krizama kao dijelu Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije. Republika Hrvatska kao članica Europske unije želi i ima obavezu aktivno pridonositi razvoju Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije.

Namjera je Republike Hrvatske pridonositi borbenim skupinama Europske unije sa značajnijim snagama (do 250 pripadnika Oružanih snaga RepublikeHrvatske) svake tri do četiri godine te u međuvremenu pridonijeti pojedinim borbenim skupinama, u skladu sa svojim interesima te razmatrajući eventualni angažman od slučaja do slučaja, na simboličnoj razini. Angažmanom u borbenim skupinama
Europske unije Republika Hrvatska i Oružane snage jačaju svoj položaj i vidljivost u okviru djelovanja Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)