Dok se hrvatski ministar obrane Damir Krstičević nalazi u službenom posjetu SAD-u, predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović jača bilateralne odnose sa SAD-om kroz Inicijativu triju mora, OSRH spremaju za jačanje obrane NATO saveza na njegovim istočnim granicama, a SAD znatno povećava financijska sredstva u svrhu jačanja vojnih sposobnosti na granici s Rusijom, u Republici Hrvatskoj se trenutno događaju sasvim drugačiji i pomalo apsurdni scenariji .

Već nekoliko tjedana u Zrakoplovno tehničkom centru Velika Gorica traju pregovori Povjerenstva ZTC-a isključivo sa ruskim predstavnicima dobavljača usluga remonta vojnih helikoptera Mi-171Sh. Naime, HRZ i PZO već jako dugo čeka na početak remonta ovih helikoptera koji kasni zbog nekompetentnosti i nedostatka stručnog kadra. Apsurdna u ovom trenutku nije samo činjenica da se istovremeno, dok se s Rusima pregovara, državni vrh hvali iznimno dobrim odnosima s američkom stranom, a OSRH šalju na granice s Rusijom, već činjenica da Rusi ne nude ništa što bi ih stavilo u prednost pred drugim dobavljačima usluga remonta u Slovačkoj i Ukrajini.

Oba druga zavoda zadovoljavaju natječajnu dokumentaciju i raspolažu potrebnim državnim certifikatima za Mi-171. Rusi su nakon predaje ponuda bili znatno skuplji, nudili su manje posla za ZTC. Također, Samostalna služba za vojni zračni i pomorski promet je utvrdila kako sva tri dobavljača usluga, slovački, ukrajinski i ruski ne raspolažu remontnom dokumentacijom za naoružanu verziju odnosno Mi-171Sh.

Odgovore zašto MORH gura Ruse isključivo treba tražiti u trokutu državni tajnik MORH-a Zdravko Jakop – Branko Pribolšan – Ivica Devčić. Pribolšan i Devčić su tjednima nazočni pregovorima ZTC-a s Rusima, kako pregovori ne bi otišli izvan smjera kojeg su zacrtali, što do sada nije bila praksa kod prijašnjih remonta.

Na naš konkretan upit o svim ovim detaljima, iz MORH-a su nam poručili prije tjedan dana “…da je postupak javne nabave generalnog remonta Mi171Sh u tijeku, stoga do okončanja samog postupka nabave nismo u mogućnosti iznositi detalje pojedinih faza. Očekuje se da će postupak ugovaranja biti završen u razdoblju od kraja srpnja do polovice kolovoza 2017., kada će biti poznati svi detalji samog ugovora kao i informacije o odabaranom ponuditelju”.

Upravo danas, Rusi su nakon tjedan dana pauze opet došli u Zagreb na pregovore, jer je tako naložio MORH., odnosno šef nabave Ivica Devčić. Dakle, nije bilo poziva niti jednom drugom dobavljaču usluga remonta za dodatnim pregovorima. S obzirom kako u ZTC-u postoje veliki otpori ovakvoj trgovini s Rusima, jer su za ZTC uvjeti ugovaranja posla sa Rusima znatno nepovoljniji u odnosu na preostala dva ponuđača usluga, Devčić i Pribolšan će biti izravno uključeni u završne pregovore.

Nevjerojatna je činjenica da bi se odabirom ruskog dobavljača financirala ruska obrambena industrija i opremanje ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini primjerice, dok RH istovremeno šalje vojnike na istočne granice NATO saveza u cilju obrane od eventualne ruske agresije. Sve u svemu, dok NATO savez i SAD povećavaju izdvajanja za obranu istočnih članica Saveza od te iste Rusije, MORH nastoji poslati vojne helikoptere u istu zemlju, dakle potencijalnog agresora. Kakva je to poruka Saveznicima i domaćoj javnosti? Po čijoj direktivi?

Sa Rusijom zasigurno treba razvijati dobre odnose u području ekonomije, gospodarstva, ali ne na području obrane i nacionalne sigurnosti, jer je na tome području RH trenutno u potpuno dijametralno suprotnoj poziciji spram Rusije, da ne upotrijebimo težu kvalifikaciju.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)