Na području vojnog poligona “Rt Kamenjak” 5. travnja 2017. otpočela su bojna gađanja u sklopu vojne vježbe bojevog gađanja ciljeva u zračnom prostoru ŠTIT 17.
Nositelj vježbe je Hrvatska kopnena vojska, a cilj vježbe je prikazati sposobnost postrojbi protuzračne obrane za pripremu i provedbu bojevih gađanja te prikazati sposobnost međurodovskog i međugranskog djelovanja u pripremi i provedbi doktrinarnih zadaća.
Vojna vježba ŠTIT je vježba s najdužom tradicijom u Oružanim snagama Republike Hrvatske. Održava se dvadeset i treću godinu zaredom, a s obzirom da je u početku održavana dva puta godišnje, ovogodišnji ŠTIT 17 bilježi svoju jubilarnu tridesetu provedbu.

Uz pripadnike Oružanih snaga RH u vježbi sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske. Slovenska vojska u vježbi sudjeluje od 2014. godine čime je „ŠTIT“ dobio međunarodni status, a od 2015. godine vježba se nalazi u NATO-ovom katalogu međunarodnih vojnih vježbi.

U sklopu vježbe u petak, 7. travnja 2017. održat će se Dan otvorenih vrata vojne vježbe ŠTIT 17 na kojem će biti izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja i materijalno – tehničkih sredstava protuzračnih postrojbi Hrvatske kopnene vojske i Slovenske vojske.

Tekst: HKoV
Fotografija: HKoV/Ivica Oršolić

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)