U Spaladium areni u Splitu danas je, u srijedu 26. travnja 2017., održano svečano otvaranje “Jadranske vojne i zrakoplovne izložbe i konferencije– ASDA 2017”.

Uz predstavnike organizatora i izlagača koji sudjeluju na izložbi, otvaranju su nazočili i predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministar pravosuđa Ante Šprlje, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general pukovnik Drago Matanović, predstavnici hrvatskih ministarstava i državnih institucija, OSRH, lokalne uprave i samouprave, ministarstava i obrambeno-sigurnosnih institucija stranih država, diplomatskog i vojno-diplomatskog zbora i drugi.

Ovogodišnje izdanje međunarodne izložbe ASDA (26.- 28. travnja 2017.) četvrto je po redu, izložba se održava svake dvije godine u Splitu počevši od 2011. Pokrovitelj izložbe je Vlada RH, a organizator tvrtka TNT Production Inc. iz Sjedinjenih Američkih Država uz potporu Ministarstva obrane RH.

Ove je godine sudjelovanje na ASDA-i prijavilo 63 domaćih i 68 stranih izlagača naoružanja, vojne opreme te drugih proizvoda i usluga povezanih s obrambeno-sigurnosnim sektorom iz 22 zemlje. Dolazak su potvrdile i 33 strane delegacije visokih vojnih i državnih dužnosnika.

Zaželjevši dobrodošlicu svim sudionicima, predsjednica Grabar-Kitarović je istaknula da je ASDA izložba koja predstavlja i putokaz budućih odnosa i sinergijskog djelovanja države i privatnog sektora. “ASDA se održava kroz svojevrsni oblik javno-privatnog partnerstva, odnosno suradnje gospodarskih subjekata s državnim tijelima u realizaciji projekata u kojemu je prepoznat zajednički interes”, rekla je predsjednica. Govoreći o zapaženom sudjelovanju hrvatskih tvrtki, predsjednica je naglasila da je ASDA “zaista nezamjenjiva prilika za prezentaciju njihovih proizvoda. A oni svojom kvalitetom, može se reći bez imalo pretjerivanja, mogu parirati konkurenciji na globalnoj razini”.

Ovom prigodom u govoru na otvorenju predsjednica Kolinda Grabar Kitarović je istaknula da je tema obrambenih izdvajanja posljednjih  godina sveprisutna.

“Suočene s novim ili ponovno aktualiziranim izazovima gotovo sve europske države, a posebno NATO saveznice krenule su putem stabilizacije i postupnog povećanja obrambenog proračuna. To često i nailazi i na negativne kritike koje su neopravdane jer se osnivaju na pogrešnoj postavci o obrambenim izdvajanjima kao nepovratnom trošku za države”, navela je, a prenosi Dalmatinski Portal.

Naglasila je da ispravno usmjerene obrambene investicije, mogu biti u ulozi motora gospodarskog razvitka, posebno u području istraživanja i razvoja visokih tehnologija.

“Brojna tehnološka dostignuća koja su danas sveprisutna imala su svoj začetak u obrambenom području. Najočitiji i najpoznatiji primjer jest internet koji možda u današnjem obliku ne bi postojao bez obrambenih ulaganja u istraživanje i razvoj novih komunikacijskih tehnologija”, poručila je predsjednica.

Zajednički napori državnih tijela, znanstvene zajednice i gospodarskog sektora, ustvrdila je,  sve se više nameću kao zakonitost i uobičajena praksa. Nakon otvorenja predsjednica je krenula u obilazak izlagača, zastala naravno, najviše ispred hrvatskih proizvođača vojne opreme, a najviše ju se dojmila hrvatska strojnica.

Pozirala je Grabar Kitarović s puškama, zafrkavala se s novinarima i rečenicama poput ‘iako ciljam jednim okom skidam te bez problema’.

Iako nisu bile predviđene izjave, malo su je novinari zaskočili s pitanjima o puškama.

Iznimno sam zadovoljna, imala sam priliku gađati iz više različitog oružja, američke, švedske proizvodnje i druge, međutim moram reći da ova puška doista jako dobro legne na rame, težina je taman, nije doduše optički nego klasični nišan, ali ovom gdje možete promatrati cilj s oba oka, vrlo su precizne i trzaj je tako mali da je velika šansa za pogoditi cilj iako niste možda najbolji strijelac”, podijelila je dojmove o strojnici.

Otkrila je i da je njoj još uvijek lakše ciljati samo s jednim okom jer je navikla.

“Dodatna oprema je malo oteža, ali ako je ja mogu nositi bez problema, a inače imam poteškoća s ramenom, onda je svatko može nositi”, otvorena je bila.

Potpredsjednik vlade Krstičević je rekao da se ASDA već u svojim prethodnim izdanjima etablirala kao prvorazredni poslovni događaj, mjesto upoznavanja s novim proizvodima i tehnologijama, mjesto susreta s novim trendovima u svijetu vojne industrije. Istaknuvši zadovoljstvo brojem tvrtki i izaslanstava koje nazoče izložbi, ministar je pohvalio kvalitetu i međunarodni ugled hrvatske obrambene industrije, dodavši da će njezini inovativni proizvođači u hrvatskoj vladi i MORH-u uvijek imati sugovornika i partnera.

“ASDA je i mjesto dijaloga, mjesto razmjene gledišta o obrambenim i sigurnosnim pitanjima”, rekao je ministar, zaključivši da će ovogodišnja ASDA imati svoj doprinos u zajedničkim naporima ka izgradnji globalne i državne sigurnosti.

Direktor tvrtke TNT Production Justin Webb je zahvalio MORH-u na stalnoj i svesrdnoj potpori, kao i svim organizatorima, sudionicima i posjetiteljima izložbe koji ne dolaze samo iz jugoistočne Europe, nego iz raznih krajeva svijeta.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja je ASDA-u opisao kao manifestaciju značajnu za Split i cijelu Hrvatsku, a za poduzetnike kao priliku za susrete, razmjenu ideja i sklapanje poslovnih aranžmana.

Povjerenica Vlade RH za grad Split Branka Ramljak je izrazila uvjerenje da se ASDA već može nazvati tradicionalnom splitskom izložbom te da će ovogodišnje izdanje biti još uspješnije od prethodnih.

Nakon svečanosti otvorenja ASDA-e, izaslanstva su obišla izložbeni prostor u Spaladium Areni, a potom u vojarni „Sveti Nikola“ nazočila demonstraciji združenih vojno-sigurnosnih sposobnosti u kojoj su sudjelovali pripadnici Hrvatske ratne mornarice,  Hrvatske kopnene vojske, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Zapovjedništva specijalnih snaga, kao i prvi put na ASDA-i i pripadnici Zračnih snaga Ratne mornarice SAD-a sa avionima F-16 i helikopterom MH-60 Sea Hawk. Dio svojeg repertoara pokazala je i Akro-grupa HRZ-a i PZO-a „Krila Oluje“.

U sklopu izložbe ASDA, ministar obrane Damir Krstičević i predstavnici MORH-a i OSRH održat će i niz bilateralnih sastanaka sa izaslanstvima iz Iraka, Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije, Albanije, Sjedinjenih Američkih Država, Izraela, Kuvajta, Azerbajdžana.

Foto: MORH/J. Kopi, HS Produkt

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)