Na kineskim društvenim mrežama pojavile su se fotografije koje sugeriraju da bi Pakistanska Kopnena vojska (PA) mogla testirati borbeni tenk VT4 proizvođača China North Industries Corporation (Norinco). Fotografije objavljene 6. siječnja pokazuju pakistansko vojno osoblje koje pregledava VT4 platformu na nepoznatoj lokaciji.

VT4 je borbeni tenk treće generacije kojeg je Norinco ponudio za izvoz. To je naprednija verzija u odnosu na Al-Khalid (također poznat kao MBT-2000), koji je trenutno u službi pakistanskih snaga, premda zadržava 125 mm glavni top, punjač i konfiguraciju posade kao kod starije verzije.

Među ključnim značajkama su mogućnost termovizije i panoramskog ciljnika, što poboljšava sposobnost operacija noću ili u slabo osvijetljenom okruženju. Na VT4 se također ugraditi daljinski upravljana oružana stanica.

Poznato je da je Pakistan u bliskoj suradnji s Kinom kad je u pitanju razvoj i nabava tenka, premda će vjerojatno nastaviti koristiti i druge izvore, posebice Ukrajinu, za pogonske i pomoćne sustave.

Pakistan trenutačno koristi flotu Al-Khalid i Type 85-II, kao i veliku količinu T-80UD tenkova koje su dobili od Ukrajine. Južnoazijska zemlja u procesu je povećanja veličine oklopnog voznog parka koji bi trebao odgovarati onome svog regionalnog suparnika, Indije, koja je nedavno objavila planove za pretvaranje velikog dijela flote T-72 u standard T-90S.

Štoviše, očekuje se da će u travnju 2018. Indija naručiti 700 tenkova T-90S što će u konačnici rezultirati brojem od 1.500 tenkova T-90S, stavljajući tako Pakistan u lošu situaciju i brojčani nedostatak modernih tenkova.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)