Ukrajinska državna tvrtka Ukrspetsexport je potpisala ugovor s pakistanskim poduzećem Heavy Industries Taksila (HIT) o suradnji na pakistanskom vojnom oklopnom programu. Ukrajinsko Ministarstvo obrane u priopćenju od 23. studenog navodi kako je Memorandum o suradnji (MOC), potpisan na Međunarodnoj vojnoj izložbi i seminaru (IDEAS) u Karačiju, vrijedan USD600 milijuna.

Ministarstvo obrane navodi kako se sporazum odnosi na tenkove, tehničke usluge te održavanje i modernizaciju. Ukrajinska obrambena industrija će dobiti USD600 milijuna.

Ministarstvo obrane je dodalo kako su Pakistan i ukrajinski vojni dužnosnici također razgovarali u vezi industrijske suradnje s naglaskom na “zajedničku proizvodnju tenkova i protuoklopnih raketnih sustava”. Suradnja na području brodogradnje je također bila predmet razgovora.

Sporazum predviđa isporuku 200 ukrajinskih motora za pakistanske tenkove sljedeće generacije Al Khalid Improved. Tip motora nije poznat, ali, citirajući pakistanske dužnosnike, IHS Janes je izvijestio 23. studenog da će pogon biti jači od ukrajinskog 6TD-2 motora, koji razvija maksimalnih 1.200 KS te pogoni 420 tenkova Al Khalid koje su zajednički razvili HIT i kineski NORINCO još 2001.

Također je moguće da sporazum između Ukrspetsexporta i HIT-a obuhvati suradnju na razvoju sljedeće generacije Al Khalid tenkova i njegovih sustava, uključujući motore, prijenos i oklop.

KOMENTIRAJTE (FACEBOOK)