Paramount Grupa je koncem prošlog tjedna predstavila svoju novu generaciju BOV Mbombe 8, sustav za kojeg tvrtka kaže kako predstavlja sofisticiranu i pristupačnu tehnologiju za potrebe KoV-a. Mbombe 8×8 je premijerno prikazan na međunarodnom vojnom sajmu Kazakhstan Defense Expo, priopćeno je iz tvrtke.

Vozilo se temelji na dizajnu Mbombe 6, sa poboljšanjima u gradnji konstrukcije koja nudi visoku razinu zaštite zadržavajući niski profil, tvrdi Paramount.

28-tonsko vozilo uključuje 9 tona tereta, odnosno oružanih sustava, streljiva, posadu i potrošni materijal. Vozilo pokreće šest-cilindarski turbodizelski motor sa šestostupanjskim automatskim mjenjačem uz maksimalnu brzinu 66 km na sat.

Vozilo također ima STANAG 4569 Level 3 + balističku zaštitu i STANAG 4569 Level 4a i 4b protuminsku. Prvi Mbombe 8 trebala bi početi ispitivanja mobilnosti uskoro, a proizvodnja će biti pokrenuta u Južnoj Africi ili Kazahstanu.

Mbombe 8 bi se trebao proizvoditi i za potrebe jordanskih Oružanih snaga u sklopu partnerstva između poduzeća i jordanske obrambene industrije, priopćio je Paramount.